Održana manifestacija“Dani Rusije u Srpcu”

Narodna biblioteka Srbac organizovala je sinoć u Domu kulture u saradnji sa Opštinom Srbac i Ambasadom Ruske federacije u BiH manifestaciju“Dani Rusije u Srpcu.Manifestaciji su prisustvovali ministar-savjetnik u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, Aleksej Кerestedžijanc i ataše za kulturu Anastasija Gajdaljenok, delegacija Opštinske uprave Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, načelnik opštine Stanari Dušan Panić, poslanik u Narodnoj skupštini RS Goran Jerinić, delegacija Rafinerije nafte Brod na čelu sa generalnim direktorom Кaraljus Anatolijem Vaslavičem, protosinđel Teofil iz manastira Osovica i drugi građani.Sa ovog kulturnog dogadjaja je upućena poruka da srpski i ruski narod imaju jake kulturne, vjerske i istorijske veze koje su duboke i neraskidive zbog čega će se u budućnosti još značajnije raditi na učvršćivanju međusobnog prijateljstva i jačanju saradnje između Republike Srpske i Ruske Federacije.

U sklopu manifestacije, održano je završno veče literarnog i likovnog konkursa „Da se ne zaboravi“ i izložba fotografija na temu 75. godišnjice od pobjede nad fašizmom koji su trebali biti održani još u maju ove godine ali su prolongirani zbog pandemije virusa korona. Direktor Narodne biblioteke Branko Savanović rekao je da je uloga i žrtva ruskog i srpskog naroda u velikoj pobjedi bila nemjerljiva, zbog čega su se odlučili da organizuju ovu manifestaciju kako bi sačuvali od zaborava događaje iz naše zajedničke prošlosti.

„Najteže i najkrvavije borbe vodile su se na ruskom i srpskom frontu. I pored ogromnih stradanja, neprijatelji nisu uspjeli da slome duh ovih naroda. Umirali su i pjevali u isto vrijeme, što nikome nije bilo jasno“, rekao je Savanović. Iz tog vremena nastale su dvije popularne pjesme, „Кaćuša“ i „Кaljinka“ uz koju su maestralnu koreografiju večeras na sceni Doma kulture u Srpcu odigrali članovi Plesnog kluba „Ritam“, Svetislav Savanović i Milica Кandić.

Tokom manifestacije uručene su nagrade autorima najboljih literarnih i likvonih radova koji su pristizali na adresu srbačke biblioteke proteklih mjeseci. Najbolji literarni rad napisao je Marko Miljević, dok je drugo mjesto pripalo Dejani Smiljanić a treće Aleksandri Mrakić.

U konkurenciji likovnih radova, prvo mjesto je osvojio Zdravko Кnežević, drugo Jovana Glumac a treće Milan Mitraković.

Njima su od strane predstavnika Narodne biblioteke i Ambasade Ruske Federacije uručene diplome i prigodni pokloni.Specijalna nagrada otišla je u ruke Rusa Buliga Leonida Josifoviča iz Moskve, koji se takođe prijavio na konkurs sa autorskom pjesmom „Nebeska vojska“, a njegovim učešćem manifestacija je dobila međunarodni karakter.

„Ako nam epidemiološka situacija dozvoli, iduće godine ćemo organizovati međunarodnu manifestaciju na kojoj će učešće uzeti građani Srbije, Rusije, Bjelorusije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, a nije isključeno da se priključe još neke zemlje“, istakao je Savanović.Od strane ministra-savjetnika Ambasade Ruske Federacije uručena su pisma o bratimljenju opštine Derventa sa gradom Mičurinsk i opštine Stanari sa gradom Raskazovom. Ovakva pisma se uskoro očekuju i za Gradišku, Brod i Srbac.

„Tu se neće stati jer slijedi bratimljenje biblioteka, odlazak juniorske ekipe Rukometnog kluba Derventa u Voronjž na međunarodni rukometni turnir u aprilu iduće godine i odlazak jednog kulturno-umjetničkog društva u Rusiju na manifestaciju posvećenu srpskoj kulturi tokom ljeta naredne godine“, rekao je Savanović.Na izložbi fotografija u holu Doma kulture, ministar-savjetnik Aleksej Кeresteđijanc je rekao da je cijela ova godina u Rusiji protekla u znaku pobjede i slave jer se obilježava 75 godina od pada fašizma.