Održana druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Srbac, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Gradiška danas je organizovao drugu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi kako bi se obezbedile dovoljne količine krvi.Kako nam je rekao sekretar srbačkog Crvenog krsta Igor Jovičić odziv dobrovoljnih davalaca je i ovog puta bio na visokom nivou.

,,Mi u Crvenom krstu Srbac smo više nego zadovoljni odzivom dobrovoljnih davalaca. Pozivu se odazvalo preko 80 davaoca i mi smo skupili 65 doza krvi. U toku ove godine planiramo da održimo još jednu akciju. Hvala Službi za transfuziju Gradiška , Centru za kulturu Srbac i volonterima koji su nam pomogli da završimo današnju akciju”, rekao je Igor Jovičić.

Doktorica Tatjana Milešević Babić transfuziolog iz Opšte bolnice Gradiška pohvalila je srbačke dobrovoljne davaoce krvi koji se na ovakve akcije odazivaju u velikom broju i na taj način obezbjeđuju potrebne količine krvi neophodne u svakodnevnom funkcionisanju Opšte bolnice u Gradišci.

,,Odličan odziv dobrovoljnih davalaca , kao što je to običaj u Srpcu. Veoma su nam potrebne nove doze krvi u ovom periodu.Krv je dobro davati jer nekom spasiš život a sa druge strane zdravo je i za samog davaoca”, kaže doktorica Mileševič Babić

Jedan od onih koji su najviše davali krv ne samo u opštini Srbac već i šire je Vladimir Teinović koji je krv dao 136 puta.

,, Mislim da je uvijek bolje biti davalac krvi nego neko kome je ova pomoć potrebna. Svi koji do sada nisu dali krv mislim da se trebaju uključiti I na taj način pokazati svoju humanist”, izjavio je Teinović.

Na današnju akciju, između ostalih , odazvali su se brat i sestra Slavica i Slavko Vujić. Slavica kaže da po šesti put dobrovovoljno daruje krv i poziva sve koji su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju.

,, Najvažnija je pomoć drugima i pozivam uglavnom mlade da se odazovu pozivu za dobrovoljno davanje krvi. Mislim da direktori firmi treba da podrže ovu akciju i svojim radnicima omoguće slobodan dan kako bi akcija bila uspješnija”, riječi su Slavice Vujić.

Interesantna je činjenica da se jednom dozom krvi mogu da se spasu tri života.