Održan parastos u Župskom Razboju

Prema višegodišnjoj tradiciji, drugog dana pravoslavnog praznika Duhovi, Boračka organizacija opštine Srbac i Mjesna boračka organizacija Ćukali uz podršku Opštinskog odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova,organizovali su parastos u Župskom Razboju za četvoricu poginulih boraca iz ovog mjesta : Duška Ličinara, Vladimira Brkovića, Zorana Gligorića i Darka Lazića.

Nakon minuta molitvene tišine pristupilo se prisluživanju svijeća i polaganju cvijeća od strane porodica poginulih i prisutnih delegacija: Opštine Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, Boračke organizacije opštine Srbac na čelu sa predsjednikom Goranom Plotanom, Mjesne boračke organizacije Ćukali na čelu sa predsjednikom Perom Miladićem i predstavnika Opštinske organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srbac i poštovalaca NOR-a ispred SUBNOR-a Srbac jer je pored spomenika poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske ovdje podignut i spomenik sa imenima sedmorice poginulih boraca NOR-a i tri civilne žrtve rata.

Parastos je služio parohijski sveštenik iz Nožičkog Živko Ilić uz sasluženje sveštenika u penziji Slavka Debeljaka.

“Najprije, srećan Vam današnji praznik Silaska Svetog Duha na Apostole. Ovo je naročiti dan kad se s posebnim pijetetom sjećamo svih poginulih div-junaka i vitezova – naših vojskovođa i vojnika zaslužnih za stvaranje Republike Srpske. Nerijetko ne da minimiziramo, već po ljudskoj slabosti nedovoljno vrednujemo djelo onih koji su svoje živote položili na branik Otadžbine. Ne dao Bog da ostanemo bez njihovog djela, tek onda znali bismo šta smo imali, pa izgubili, po principu: IMADOH – NE ZNADOH,IZGUBIH – SAZNADOH. Svaka fotografija na ovoj spomen ploči poginulih boraca jeste po jedan kamen uzidan u tvrđavu koja se naziva Republika Srpska; svako ime je po jedna voštanica za pokoj njihovih duša. Oni nisu kazali, već pokazali da nas vole. Zato Gospod Isus Hristos kaže: “Nema veće ljubavi do te kad neko život svoj položi za bližnjeg svoga.”Takođe, ovo je naročiti dan kad se sjećamo i svih ratnih vojnih invalida, te zarobljenih i nestalih” rekao je sveštenik Ilić.

Nakon parastosa, okupljene građane pozdravio je predsjednik Mjesne boračke organizacije Ćukali Pero Miladić koji je izrazio zabrinutost što se na ovakve manifestacije ne odazivaju svi pozvani saborci i rodbina, te je apelovao na jedinstvo u Boračkoj organizaciji RS i opštini Srbac.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević u svom obraćanju je istakao, da je Opštinska uprava trajno opredjeljena da se sačuvaju običaji služenja parastosa i da se to prenese na mlade generacije kako bi likovi hrabrih boraca koji su stradali u borbi za slobodu i odbranu svoje domovine ostali u trajnoj uspomeni. Opština Srbac će u skladu sa svojim mogućnostima pomagati svim boračkim kategorijama kao i Boračkoj organizaciji u realizaciji planiranih zadataka.