Obuka na temu digitalizacije upravljanja poljoprivrednim zemljištem u srijedu 17. februara

U okviru projekta DeveloPPP „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, sutra će biti održana obuka za poljoprivredna gazdinstva za korišćenje AgroLIFE platforme za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Obuka će se održati u novoj sali Skupštine opštine Srbac sa početkom u 10 časova.

Projekat provode kompanija Telegroup i GIZ (Deutsche Gesellschaft fϋr Internationale Zusammenarbeit GmbH), u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku BFC SEE mreže (NALED, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore).

Cilj projekta je unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem koje se dodjeljuje putem zakupa, kojim upravlja lokalna samouprava, odnosno resorno ministarstvo.

Tokom obuke će predstavnici Telegroup-a govoriti o digitalnoj aplikaciji za upravljanje zemljištem i njenoj svrsi i uputstvu za korištenje veb i mobilne aplikacije, a organizovaće se i praktični dio obuke.

Jedinice lokalne samouprave koje učestvuju u ovom programu su Trebinje, Prijedor, Srbac i Brod.

AgroLIFE softver, koji je razvio „Telegroup“, omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ujedno, ovaj softver omogućiće i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organizuju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova. “