Obilježen Dan nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u Spomen-sobi danas je obilježen Dan nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Svijeće su prislužili i cvijeće položili članovi porodica poginulih boraca, delegacija Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srbac, Boračke organizacije opštine Srbac na čelu sa predsjednikom Goranom Plotanom, Udruženja ratnih vojnih ivalida, SUBNOR-a Srbac, a parastos je služio sveštenik Aleksandar Kusturić, koji je na obilježavanje ovog značajnog datuma doveo učenike sedmog razreda Osnovne škole ,,Jovan Jovanović Zmaj“ Srbac.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srbac Dragutin Stanojević kaže da više od dvadeset godina obilježavaju Dan nestalih i poginulih boraca i dodaje se, prema podacima Republičkog centra  za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, traga za još 1.646 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, mešu kojima je 312 žena i djece. Trga se za još 623 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i 12 pripadnika MUP-a. Sa područja opštine Srbac je 147 boraca dalo svoje živote, a za desetoricom se još uvijek traga. Stanojević je naglasio da je proces traženja nestalih u potpunom zastoju, čime su posebno nezadovoljni.

,,Kada su u pitanju nestali, moram reći da smo ogorčeni, jer je ovaj proces u totalnom zastoju, posebno ako uzmemo u obzir podatak da je u ovoj godini identifikovano samo jedno lice srpske nacionalnosti. Republička organizacija je od osnivanja Instituta za nestale BiH bila nezadovoljna brojem pronađenih posmrtnih ostataka srpske nacionalnosti, jer je za 15 godina rada pronađeno samo 66 srpskih tijela, doj ej Operativni tim pronalazio  godišnje pronalazio 250  tijela srpske nacionalnosti. Zbog nezadovoljstva radom, donijet je zaključak da se institut ukine i da se traženje vrati na entitetske komisije ili totalno reformiše, ali se to još uvijek nije desilo“, rekao je Stanojević.

Takođe, istakao je  da su uvrede i provokacije tokom Marša stazama egzodusa pokazatelj da se srpske žrtve omalovažavaju, te da je BiH apsurdna država u kojoj se neki rade šta hoće, ne snoseći nikakvu odgovornost za svoje postupke.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je istakao da je današnje okupljanje još jedan način da se iskaže zahvalnost svim nastradalima i pozvao građane na jedinstvo u cilju očuvanja Republike Srpske. Načelnik je pohvalio dolazak  učenika, ističući da su mladi tu da stradale čuvaju od zaborava.

,,Sastali smo još jednom povodom Dan nestalih i poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu da im još jednom odamo dužnu poštu u znak zahvalnosti koju zauvijek moramo osjećati. Ove godine je pokrenuta aktivnost održavanja istorijskih časova u školama na području naše opštine, što je odlična ideja, jer na taj način mi stariji, koji smo učesnici i svjedoci ratnih dešavanja, na mlađe generacije prenosimo kulturu sjećanja i osjećaj zahvalnosti. Naša Republika Srpska će živjeti onoliko dugo koliko mi budemo čuvali sjećanje na one koje su u njene temelje ugradili svoje živote, a sjećanja ćemo najbolje sačuvati prenoseći ih na naše potomke“, rekao je načelnik Dragosavljević.