Obavještenje načelnika za proizvođače uljane repice i voćare na području opštine Srbac

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević uputio je obavještenje proizvođačima uljane repice i voćarima na području opštine Srbac u kojem se kaže:

Poljoprivredni proizvođači, korisnici sredstava za zaštitu bilja i pčelari, nalazimo se u periodu kad se vrši većina proljetnih radova i tretiranja sredstvima za zaštitu biljaka u voćnjacima i na ratarskim usjevima, pa je i rizik od trovanja pčela povećan.

Svjesni smo činjenice da savremena proizvodnja hrane zahtjeva upotrebu pesticida i insekticida. Međutim, upotreba istih u vrijeme cvjetanja biljaka nanosi velike štete pčelinjim društvima, jer je opšte poznato da pčele vrše oprašivanje raznog bilja, pa tako i uljane repice i svih voćnih vrsta.
Potrebno je skrenuti pažnju poljoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja uljane repice insekticidima neophodno primenjivati insekticide koji nisu otrovni za pčele u toku cvjetanja.

Broj pčelinjih društava koji posjećuju parcele zasađene uljanom repicom direktno utiče na količinu prinosa iste. S druge strane, pesticidi i insekticidi koji se koriste u uzgoju uljane repice negativno utiču na broj pčelinjih društava, dovodi do opadanja broja pčela u društvu, oboljenja, čak i do uginuća cijelih društava.

Iz tog razloga, a na zahtjev udruženja pčelara “Košnica” Srbac, želimo da zamolimo proizvođače uljane repice i voćare da prije bilo kakvog tretiranja pesticidima i insekticidima obavijeste pčelare i da se ista vrše u večernjim časovima kako bi izbjegli probleme koji mogu nastati ako se nepoštuju gore navedena uputstva.

Prije tretiranja ratarskih usjeva i voćnih zasada potrebno je kontaktirati nekog od navedenih osoba:

1.Željko Ignjatić 065/425-434
2.Goran Milanović 065/452-073
3.Miloš Gogić 065/435-216
4.Mario Topalović 065/560-590