Novi blaži zemljotresi

Nakon jučerašnjeg zemljotresa u Petrinji kod Zagreba, od 6.2 stepena po Rihteru, stanovnici srbačke opštine su jutros mogli osjetiti nekoliko novih zemljotresa jačeg intenziteta, od kojih je prvi zabilježen u 6.15 (M 4.7), a nakon toga u 6.26 (M 4.8) i 6.29 (M 3.9).
Zemljotresi su ponovo uznemirili sve građane koji su još uvijek pod snažnim utiskom jučerašnjeg podrhtavanja tla kada su zabilježene manje štete na stambenim i poslovnim objektima u Srpcu, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava.
S druge strane u Petrinji i okolini su zabilježene veće štete jer je srušen veći broj kuća a bilo je i ljudskih žrtava, dok su štete evidentirane i u Republici Srpskoj, gdje su najteže pogođeni Kozarska Dubica i Kostajnica u kojima je oštećen značajan broj objekata.
Petrinju je od ponedjeljka pogodio veći broj zemljotresa, tako da se podrhtavanje tla bilježi na svakih nekoliko minuta. Prema navodima seizmologa, zemljotresa jačih od tri stepena po Rihteru do sada je bilo barem tridesetak, a smirivanje tla neće uslijediti bar još neko vrijeme.
Građanima se apeluje da ostanu smireni i da se pridržavaju savjeta o ponašanju u ovakvim situacijama koje je izdala Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske.