Narodna biblioteka Srbac: Posjeta vrtiću i Izvoru uz znak pažnje pred vaskršnje praznike

Direktor Narodne biblioteke Branko Savanović i bibliotekarka Irena Kresojević danas su posjetili Dječiji vrtić,, Naša radost“ Srbac, gdje su polaznike vrtića obradovali slikovnicama i slatkišima.

Direktor biblioteke Branko Savanović je rekao da je posjeta upriličena povodom nastupajućih vaskršnjih praznika, u okviru manifstacije ,,U susretu Vaskrsku“, koju Narodna biblioteka tradicionalno organizuje, a koja je, zbog epidemiološke situacije, ove i prošle godine osmišljena i realizovana drugačije nego prethodnih godina.

,, Epidemiološka situacija nam nije dozvolila da na trgu organizujemo ukrašavanje vaskršnjih jaja, kao što smo to ranije činili, pa smo se odlučili da Vaskrs sa najmlađim sugrađanima obilježimo na drugačiji način. Posjetili smo vrtić, gdje smo djeci uručili slikovnice i slatkiše, a slatkiše smo odnijeli i u udruženje Izvor. To je mali znak pažnje prema našim najmlađim sugrađanima i nadamo se da će epidemiološka situacije dozvoliti da dogodine, uz dječiju veselu graju, organizujemo ukrašavanje vaskršnjih jaja, gdje se okupi veći broj srbačke djece“, rekao je Savanović i dodao da je u okviru pomenute mnifestacije snimljen razgovor sa protosinđelom Teofilo, nastojateljem manastira Osovica, koji će se moći pogledati na You Tube kanalu.

Direktor Savanović je najavio novi vid saradnje sa ovom predškolskom ustanovom. Naime, vrtić će jednom sedmično posjećivati bibliotekarka Irena Kresojević, koja će djeci čitati razna štiva prilagođena njihovom uzrastu i razgovorati sa njima o temama koje se tiču književnosti.

,,Ovo će biti još jedna zanimljiva saradnja, gdje ćemo imati priliku da djeci približimo kulturu čitanja i potrudimo se da ih navedemo da od malena gaje ljubav prema knjizi. Vjerujemo da če naša zamisao biti uspješno pretočena u djelo, te da ćemo za nekoliko godina imati nove članove naše biblioteke i redovne čitaoce“, izjavila je bibliotekarka Kresojević.

Direktorica vrtića Dijana Milanković je zahvalila na posjeti i darovima, te napomenula da saradnje ove dvije ustanove traje dugi niz godina, a na ovaj način je još više produbljena.

,,Hvala predstavnicima biblioteke na ovom lijepom gestu, a posebo nas raduje što ćemo imati priliku da ih ugostimo u našim prostorijama i našim vaspitanicima priredimo još jedan kvalitetan i edukativan sadržaj“, rekla je direktorica Dijana Milanković.

Protekle sedmice, vaspitanici su u vrtiću imali organizovane razne sadržaje, tematski vezane za vaskršnje praznike. Vaspitačica Bogdana Miholjčić kaže da su sa aktivnostima počeli u petak, a da je sve organizovano u prostorijama vrtića, kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere.

,,U petak nas je posjetio sveštenik Aleksandar Kusturić, koji je djeci podijelio zvončiće i sa njima razgovarao o Vaskrsu, a roditelji su djeci ispleli vjenčiće koje su tog dana nosili. Nakon toga, izradili smo panoe i razne ukrase sa vaskršnjim motivima. U vrtiću smo obojili vaskršnja jaja, koja su djeca ponijela kućama, a imali smo i prodajnu izložbu radova, koju organizujemo svake godine,a od novca koji dobijemo prodajom radova kupujemo igračke. Takođe, organizovali smo razna takmičenja, tako da je ove sedmice kod bilo itekako zabavno“, rekla je vaspitačica Miholjčić.

Iz Narodne biblioteke i Dječijeg vrtića ,,Naša radost“ Srbac su pravoslavnim vjernicima uputili čestitke povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.