Narodna biblioteka sinoć ugostila profesora Dejana Karlicu

Pred brojnim posjetiocima, sinoć je u čitaonici Narodne biblioteke Srbac predavanje na temu ,, Sretenje 1804-1835.vaskrs srpske države“, održao profesor istorije Dejan Karlica iz Prijedora.
Prisutne je pozdravio direktor Narodne biblioteke Branko Savanović, a tokom jednočasovnog predavanja posjetioci su imali priliku da čuju mnoge važne podatke iz istorije srpskog naroda, naročito o periodu od 1804.do 1835.godine koji se tiče stvaranja moderne srpske države, kao i o velikim državnicima Karađorđu Petroviću i Milošu Obrenoviću. Bilo je riječi o nedaćama sa kojima se srpski narod susretao,te uzrocima i značaju pokretanja i ishodu Prvog i Drugog srpskog ustanka, pa do Sretenjskog ustava, koji se smatra krunom čitavog procesa koji mu je prethodio.
Pored istorijskih činjenica, sinoć je istaknuta potreba da se ovakava predavanja održavaju češće, kako bi se sadašnje generacije upoznele sa istorijom i bile dostojne svojih predaka. Profesor Karlica je pomenuo da je školskim reformama u sistemu obrazovanju istorija kao nastavni predmet svedena na minimum ili izbačena u mnogim stručnim školama, te da je na ovaj način kod mladih potrebno širiti nacionalnu svijest,kako bi bili dostojni predaka o kojima je sinoć bilo riječi, predaka iz drugih oslobodilačkih ratova i svih drugih iskušenja koje je prošlost nametala, jer je samo svjesnost istorije preduslov da nam se ona ne ponovi.
,,To više nije pitanje znanja, već golog opstanka. Narod koji je u 20.vijeku preživio tri genocida mora biti istorijski duboko svjestan toga, svjestan da taj proces nije završen i da upravo svijest o svemu tome spriječi opet takva stradanja“, kaže Karlica.
Profeso Karlica je ovom prilikom istakao da društvo i državnici,da bi bili uspješni, moraju da imaju viziju, mogućnost predviđanja i dodao je to nemoguće bez ulaganja u obrazovanje, poznavanja prošlosti i istorije.
,,Društvo, čiji sistem obrazovanja i učenje propada, nemože iznjedriti velike ličnosti ili mu je to teže. Za velikog državnike porebna je vizija, m ogućnost predviđanja, procjena svih procesa koji se vode u ovom trenutku, poznavanje prošlosti, da bi se predvidjela budućnost“, dodaje profesor Karlica.
Direktor biblioteke Branko Savanović kaže da mu je zadovoljstvo što je ova ustanova organizovala jedno ovakvo nesvakidašnje predavanje i dodao da ga raduje što su se posjetioci odazvali u velikom broju.
Predavanje je otvoreno i zatvoreno prigodnim pjesmama muške pjevačke grupe Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor.