Najava emisije ,,Gost programa Radio Srpca“

U emisiji ,,Gost programa  Radio Srpca“, koju ćemo emitovati sutra u 10 časova , sa načelnikom opštine Srbac Mlađanom Dragosavljevićem i epidemiologom Doma zdravlja Srbac  dr Tamarom Nikičević  razgovaraćemo o higijensko-epidemiološkoj  situaciji u opštini Srbac i mjerama koje preduzima Štab za vanredne situacije  Srbac, u saradnji sa Domom zdravlja Srbac, u cilju zaštite gradjana.

Načelnik Mlađan Dragosavljević je rekao da se preduzeo čitav niz mjera kako bi se posljedice pandemije virusa korona svele na što je moguće manju mjeru,a do 30.marta zabranjena su sva javna okupljanja .

„Opštinska uprava Srbac, u saradnji sa Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom, omogućila je starim, bolesnim i iznemoglim licima da dođu do neophodnih namirnica i lijekova za vrijeme trajanja vanredne situacije. Ovim osobama biće omogućeno da na kućnom pragu dobiju sve ono što im je potrebno za normalan život, u skladu sa njihovim zahtjevima koje će upućivati pozivom na brojeve telefona: 051/745-150 i 051/741-229 svakim radnim danom u vremenu od 7 do 15 časova i u dane vikenda putem broja: 066/816-079.

Telefonske pozive će primati radnici Centra za socijalni rad koji će organizovati dežurstvo u ovoj ustanovi, a osnovne potrepštine će se plasirati na terenu uz pomoć volontera Crvenog krsta. Prethodno će volonteri od navedenih lica na njihovom kućnom pragu preuzimati spisak potrebne robe i novac kojim će kupovina biti obavljena.

U skladu sa vanrednom situacijom koja je proglašena u RS ,Dom zdravlja Srbac je reorganizovao rad,sve službe su u pripravnosti  24 sata, ali se zbog preopterećenosti   primaju  samo pacijenti koji  zahtjevaju hitno zbrinjavanje.

 „Od dana kad imamo prvi potvrdjeni slučaj virusa  korona na području opštine Srbac, uspjeli smo da evidentiramo 14 bliskih kontakata koji žive u opštini Srbac. Svakodnevno ih kontaktiramo  vezano za pojavu simptoma karakterističnih za ovu bolest, oni se svi osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji  i za sada niko od njih nema  smptoma.

Što se tiče nultog pacijenta, on se osjeća dobro, koristi propisanu terapiju i u petak je pušten  na kućno liječenje.  Prema preporukama koje je dobio na Klinici za infektivne bolesti u Banja Luci, biće u strogoj izolaciji“,rekla je dr  Tamara Nikičević i dodala da su sa područja opštine Srbac testirane još dvije  osobe za koje su rezultati testa  bili  negativni, ali su i one dužne ostati u izolaciji 14 dana.

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Srbac  svakodnevno prima mnogobrojne pozive gradjana  koji se uredno prijavljuju  da su prešli granicu, od njih se uzimaju  odredjeni podaci i uvode  se u obrasce za praćenje koji se  proslijedjuju opštinskoj inspekciji da bi oni  na osnovu njih napravili rješenje  za izolaciju.