Načelnik Mlađan Dragosavljević upriličio prijem za predstavnike vjerskih zajednica

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević danas je u zgradi Opštine Srbac upriličio prijem za predstavnike vjerskih zajednica sa područja naše opštine.

Prijemu su prisustvovali protosinđel Teofil, protonamjesnici Željko Sarić i Mladen Prodanović, sveštenici Petko Vuković, Slaviša Topić, Živko Ilić, Mario Topalović, Nenad Đurić, protojerej Ukrajinske grkokatoličke crkve Petar Sitnik, efendija Fikret Delić, koji je na službovanje odlazi u Derventu i Ishak efendija koji dolazi na njegovo mjesto.

U uvodnom obraćanju načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je predstavnicima vjerskih zajednica poželio srećnu i uspješnu 2020.godinu.

,,U Srpcu je već preraslo u tradiciju da početkom godine načelnik opštine upriliči ovakav prijem. Ovogodišnji prijem potvrđuje ono što smo konstatovali tokom razgovora,a to je da imamo zaista dobru saradnju,  na obostrano zadovoljstvo. Trudićemo se da tako ostane i u narednom periodu, jer je međusobno poštovanje i razumijevanje želja svih nas“, izjavio je načelnik Dragosavljević.

Protonamjesnik Željko Sarić je istakao da je prošla godina protekla u znaku obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a govorio je i o radovima na hramovima u protekloj godini, istakavši da su se svi odvijali po planu. Pomenuo je i nevrijeme koje je ljetos zadesilo našu opštinu, nanijevši materijalnu štetu na nekoliko hramova.  

,,Mogu reći da je 2019.godina  bila uspješna, jer se u svakoj crkvenoj opštini nešto radilo, a trudićemo se da tako bude i u godini koja je pred nama. Uspjeli smo da saniramo i štete koje su nastale usljed olujnog nevremena i zahvaljujem svima koji su tada bili uz nas. U narednom periodu planiramo da završimo radove na uređenju novog hrama i da ga predamo na molitvenu upotrebu našem vjerujućem narodu“, rekao je protonamjesnik Sarić.

Protosinđel Teofil je prošlu godinu ocijenio kao uspješnu i dodao da se radovi na uređenja manastirskog komleksa Osovica nastavljaju i u 2020.godini i dodao da je pred Srpskom pravoslavnom crkvom još jedan jubilej.

,,Uspjeli smo da završimo ono što smo predvijedjeli. Završeni su radovi na uređenju konaka, a u planu je da se uradi ograda i pješačke staze. Pred nama je još jedan značajan jubilej,a to je 100 godina od obnove jedinstvene Srpske pravoslavne crkve, što je od velikog značaja za naš narod i našu Crkvu“, rekao je protosinđel Teofil.

Riječi hvale za odnos sa načelnikom opštine i predstavnicima vjerskih zajednica imao je i glavni imam Medžlisa Islamske vjerske zajednice Kobaš Fikret Delić. On je istakao da je dobio novi džemat u Derventi, te da će  na boravak u našoj opštini imati lijepa sjećanja.

Ishak efendija je zahvalio načelniku na toploj dobrodošlici i dodao da se nada da će dobra sardnja koja je iz proteklog perioda biti nastavljena.

Na kraju prijema, načelnik Dragosavljević je prisutnima podijelio simbolične poklone  i još jednom poželio svako dobro u novoj godini.