Manastir Osovica proslavio hramovnu slavu Blagovijesti

Manastir Osovica juče je, u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i poštovanjem mjera, obilježio hramovnu slavu Blagovijesti.

Prvi pomen manastira Osovica iz 1330.godine sačuvan je na otisku manastirskog pečata. Od samog nastanka u 14.vijeku kroz teška vremena skrnavljen je i razaran, ali i milošću Božijom obnavljan.

Svetu liturgiju, povodom praznika Blagovijesti, služilo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo više eparhija SPC. Iguman manastira protosindjel Teofil, je u svojoj besjedi pozvao vjernike da praštaju i da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Jeromonah Ilarion Kosta za Radio Srbac je izjavio da je saborni hram i prije rušenja bio posvećen ovom velikom prazniku.

,, Manastir Osovica je posljednji put bio živ 1695.godine i po informacijama kojima raspolažemo i koje smo uspjeli da prikupimo, saborni hram je i tada bio posvećen ovom velikom prazniku Bogomajke. Cjelokupna manastirska obitelj je obilježila slavu na jedan dostojanstven način, liturgijski, u skladu sa praksom koja je neizostavna u našoj pravoslavnoj tradiciji”, rekao je jeromonah Ilarion.

U manastirskom kompleksu u toku su radovi na zavreštku kamene ograde i staza koje povezuju objekte.

,,Pored duhovne obnove koja je prisutna proteklih godina i decenija, u toku su i građevinski radovi, koji bi trebali biti završeni ove ili sljedeće građevinske sezone, tako da možemo reći da u manastiru radimo na više polja na zadovoljstvo naše obitelji i vjerujućeg naroda”, dodao je otac Ilarion.

Povodom Vaskrsa,  najradosnijeg hrišćanskog praznika koji nam se bliži, otac Ilarion je pravoslavcima uputio poruku u kojoj se navodi da s vjerom u Boga možemo prevazići sve nedaće.

,,Velikim postom se pripremamo za Vaskrs, praznik kojem se svi pravoslavci raduju. Sve ono što se dešava u dane Velikog ili Časnog posta jeste priprema za praznik nad praznicima kojim prslavljamo život i pobjedu nad smrću. Bez obzira na sve što nas je snašlo, ne treba da se bojimo, jer treba da imamo na umu da je Gospod s nama, a kada je On uz nas, ko može protiv nas”, istakao je jeromonah Ilarion.