Komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota u emisiji ,,Gost programa Radio Srpca“

Policijska stanica Srbac je, u okviru svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine Srbac, dobila Zahvalnicu za očuvanje bezbjednosti i suzbijanje kriminaliteta na području naše opštine. Zahavlnica je bila povod da u studiju Radio Srpca ugostimo komadira Sinišu Šnjegotu sa kojim smo razgovarali o dobijenom priznanju, o stanju bezbjednosti na području opštine Srbac  za period od 1.januara do 30.septembra ove godine, ali i o raznim pitanjima koja se odnose na rad policijskih službenika i Policijske stanice Srbac. 

,,Pripala mi je čast da preuzmem priznanje u ime Policijske stanice, a ono je zasluga svakog našeg policijskog službenika, za njihovo nesebično zalaganje i rad i ono je velika satisfakcija za budući i dalji rad po svim oblastima. Za mene ovo znači mnogo, jer zaslužiti nešto ovakvo nije mala stvar, tako da ja, na čelu Policijske stanice Srbac, mogu da budem ponosan na sebe i policajce koji su rame uz rame sa mnom i stojimo na raspolaganju našim građanima“, rekao je Šnjegota, govoreći o priznanju koje je dodijeljeno Policijskoj stanici.

Kada je u pitanju rad Policijske stanice Srbac u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine, Šnjegota kaže da je stanje javnog reda i mira bilo povoljno, da je veoma visok procenat rasvijetljenih krivičnih djela, a vozače je pozvao na poštovanje saobraćajnih propisa kako bi se izbjegle loše posljedice, posebno one koje se odnose na stradanja u saobraćajnim nezgodama.

,,U proteklom periodu intenzivno se radilo po svim oblastima – kriminalitet, javni red i mir, bezbjednost saobraćaja, gdje je za izvještajni period vidljivo da je koeficijent ukupne  rasvijetljenosti krivičnih djela 94%, da je stanje javnog reda i mira povoljno sa malim brojem povećanja, za osam više, nego za proteklu godinu. Ono na šta bih posebno apelovao na građane je bezbjednost saobraćaja, gdje je došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda i lica sa smrtnim posljedicama za dva lica. Mi i dalje preduzimamo sve mjere i radnje s ciljem da do ovakvih posljedica ne dolazi. Bitno je napomenuti da, i pored navedenih poslova i zadataka, policijski službenici rade na poslovima kontrole migranata zajedno sa Graničnom policijom, kao i na kontroli lica i vozila koja se bave krijumčarenjem ljudi iz zemalja Bliskog istoka“, pojasnio je Šnjegota.

Komandir Policijske stanice Srbac policijsku uniformu nosi već 22 godine. Prvi radni odnos je zasnovao 2001.godine u Srpcu, a potom ga je služba odvela u Laktaše gdje je, po završetku studija, počeo da radi kao inspektor Krimnalističke policije. Godine 2016. je raspoređen na poslove i zadatke u Upravi za obezbjeđenje ličnosti i objekata, gdje je do 2021.godine vršio dužnost zamjenika komandira, a potom dolazi na mjesto komandira Policijske stanice Srbac. Iako posao policijskog službenika nosi veliku odgovornost, u raznim situacijama i opasnost, Šnjegota za svoj poziv kaže da je to ostvarenje njegovog dječakog sna i da za njega veliku čast predstavlja nostiti policijsku uniformu i zastavu svoje Republike na ramenu. Mladim ljudima, koji žele odabrati poziv policijskog službenika, poručuje da ne odustaju od svoje želje i da posao obavljaju časno i pošteno.

,,Nositi uniformu za mene je privilegija, čast. Nostiti zastavu svoje zemlje na ramenu je velika privilegija. Mladim ljudima koji žele da nose plavu uniformu bih poručio da je to jedno časno zvanje, da budu spremi na mnogo odricanja u životu i da da u svakoj situaciji moraju biti spremni da svoj posao odrade vrhunski, a kao nagrada za to dolazi osjećaj ponosa i zadovoljstva“, rekao je Šnjegota.

MUP Republike Srpske će 21.novembra proslaviti krsnu slavu – Aranđelovdan, a slava će biti obilježena i u Policijskoj stanici Srbac.

,,Kao i svake godine, policijski službenici krsnu slavu MUP-a obilježavaju odlaskom u crkvu na Svetu liturgiju, gdje će biti izvršen obred lomljenja slavskog kolača i osvećenje slavskog žita, a nakon toga u Policijskoj stanici Srbac, kod spomen-ploče, služiće se pomen na stradale pripadnike Policijske stanice Srbac u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Poslije toga, biće organizovan svečani ručak. Svim policijskim službenicima MUP-a Srpske želim sretnu krsnu slavu, puno zdravlja, sreće, porodičnog i poslovnog uspjeha“, rekao je Šnjegota.

Policijski službenici Policijske stanice Srbac redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, organizatori su i učesnici raznih humanitarnih i radnih akcija.

Cijeli razgovor možete poslušati u emisiji ,,Gost programa Radio Srpca“, koja je na rasporedu sutra u 10 časova, kao i u večernjem repriznom terminu u 21 čas.