Još šest slučajeva virusa korona u Srpcu

U protekla 24 časa na području srbačke opštine registrovano je još šest slučajeva virusa korona od devet testiranih uzoraka. Radi se o četiri muške osobe, od čega su trojica mlađe a jedan srednje životne dobi, a među pozitivnima su i dvije mlađe ženske osobe.

Svi zaraženi imaju blaže simptome i nalaze se u kućnoj izolaciji, a higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Srbac radi na utvrđivanju identiteta osoba sa kojima su bili u kontaktu.

Ovo je još jedna potvrda da su mladi posljednjih dana najčešće na udaru novog virusa zbog čega se preporučuje da izbjegavaju veća javna okupljanja i obavezno nose zaštitna sredstva, poštuju fizičku distancu i druge mjere i preporuke nadležnih institucija.

Od izbijanja pandemije, u Srpcu su evidentirana 172 slučaja virusa korona. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije zakazana je sjednica Štaba za vanredne situacije opštine Srbac koja će biti održana u ponedjeljak 19. oktobra sa početkom u 9 časova a tom prilikom će se razmotriti potreba uvođenja dodatnih mjera u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj izvršeno je testiranje 510 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 177 osoba.

Radi se o 97 muških i 80 ženskih osoba, od kojih je 47 mlađe, 120 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 93 osobe su iz Banjaluke, 15 iz Gradiške, 13 iz Prijedora, 10 iz Zvornika, sedam iz Čelinca, po šest iz Laktaša i Srpca, pet iz Bijeljine, o tri iz Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada i Šipova, po dvije iz Vlasenice, Kotor Varoša i Novog Grada i po jedna iz Vukosavlja, Kneževa, Modriče, Prnjavora, Rogatice, Srebrenice i Teslića.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o dvije žene i muškarcu starije životne dobi iz Mrkonjić Grada, Teslića i Banjaluke.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 11.557 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 337 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 7.443 osoba, a testirano je ukupno 89.613 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 265, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 99, a u opštim bolnicama 170.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.462 osoba, a nadzor je završen kod 63.894 osobe.