Godišnji parastos za poginule borce VRS iz Razboja Ljevčanskog

U Odbrambeno –otadžbinskom ratu Republike Srpske svoje učešće uzelo je 200 boraca VRS iz Razboja Ljevčanskog .

Na tom ratnom putu desetorica boraca iz Razboj Lijevča položili su svoje živote na oltar otadžbine.

Boračka organizacija Srbac u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Razboj Ljevčanski organizovali su danas godišnji pomen parastos za poginule boraca Vojske RS .

.Medju njima je Goran Novković koji je prvi poginuli borac sa područja srbačke opštine ,zatim Vinko Marković,Rajko Mirković,Zoran Nikolić,Savo Stanišljević,Slobodan Mitraković,Stevo Novković,Dušan Stanojević,Drago Djurdjević i Zoran Bilbija.

Pored članova porodica poginulih boraca,cvijeće su na spomen obilježje položili delegacija Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem I predsjednikom SO Srbac Milošem Budićem.,delegacija Boračke organizacije Srbac koju je predvodio Goran Plotan, delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srbac,predstavnici Udruženja RVI Srbac delegacija mjesne boračke organizacije Razboj Lijevče I Mjesne zajednice Razboj Lijevče .

Parastos je služio sveštenik Mladen Prodanović .

Spomen-ploča sa uklesanim imenima i likovima poginulih boraca u Razboju Ljevčanskom je podignuta 2004. godine, a pored nje se nalazi spomenik za 19 poginulih boraca i 45 žrtava fašističkog terora.

U ime Boračke organizacije Srbac članove porodica poginulih boraca,predstavnike Boračke organizacije, Opštine Srbac, domaćine iz Mjesne boračke organizacije Kukulje,i ostale goste pozdravio je Branko Grahovac .

,,Ta žrtva koju su ovi borci dali je nešto najviše što jedan čovjek u svom životu može da da. Mislim da generacije koje dolaze nisu svjesne šta su borci VRS uradili za sve nas koji danas živimo u slobodnoj RS. Bitno je da njegujemo kulturu sjećanja na sve one koji su o temelje RS ugradili svoje živote” , rekao je između ostalog Grahovac.