Edukacija za studente iz četiri zemlje organizovana u Bardači

Trening centar Prirodno-matematičkog fakulteta Banja Luka u Bardači bio je od 25. do 29. oktobra domaćin Balkanijade, višednevnog događaja koji okuplja studente geografije i srodnih nauka, a održan je u organizaciji EGEA Banja Luka.

Balkanijadu su posjetila 32 studenta iz: Slovenije (EGEA LJubljana), Hrvatske (EGEA Zagreb, EGEA Zadar) i Srbije (EGEA Beograd, EGEA Novi Sad).

Studenti geografije i prostornog planiranja iz Banjaluke, koji su bili domaćini svojim kolegama iz drugih zemalja, pripremili su sadržajan program.

Ovogodišnja tema okupljanja pod nazivom „Zaštita Ramsarskih područja na Balkanu“ zainteresovala je učesnike za pripremu prezentacija i diskusiju na ovu temu, kao i za terenski rad koji je realizovan na prostoru barskog rezervata Bardača.

Edukativni sadržaji upotpunjeni su sa nekoliko izleta, pa su tako učesnici imali priliku da posjete Banjaluku i Prirodno-matematički fakultet, te izložbu radova sa ovogodišnje Likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”, koja je otvorena u Domu kulture “Uglješa Kojadinović”, a obišli su i Konjički klub “Ipsilon” u Glamočanima.

Tokom događaja realizovan je regonalni sastanak na kome su prisustvovali predstavnici EGEA entiteta i regionalni koordinator.

Realizaciju događaja podržali su: Opština Srbac, Turistička organizacija opštine Srbac, Lovačko udruženje „Srna“ Srbac (grupa Pecik), Konjički klub „Ipsilon“, Turistička organizacija grada Banja Luka, Banjalučka pivara, Centar za životnu sredinu, Mikro Print Banja Luka, Studentska organizacija Prirodno-matematičkog fakulteta i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci.