Edukacija poljoprivrednika Lijevče polja

  Četvrti   po redu zimski seminar  za poljoprivrednike iz više sela  Lijevče polja,koji je sinoć  održan u Društvenom domu u Kukuljama, pokazao je da interes ljudi iz ovog kraja za sticanjem znanja o najvažnijim biljnim kulturama i njihovoj zaštiti ne jenjava,a dokaz za to je prisustvo preko 300 poljoprivrednika među kojima su po prvi put bili i gosti iz Semberije.
Organizator seminara  bila je najstarija naučna ustanova u RS ,Poljoprivredni istitut  Banjaluka,koji  je osnovan  prije 73 godine i koji  u svom satavu ima 10  Zavoda za istraživanje iz  isto toliko oblasti. Seminar je podržalo  resorno Ministarstvo u Vladi RS,  suorganizatori su bili firma „Agrosokić“  iz Bijeljine, firma „Morfa“  iz Beograda  i   Savjet Mjesne zajednice Kukulje  na čelu sa  Radojicom Vidovićem.
Seminar je otvorila predstavnica Poljoprivrednog istituta Banjaluka Branislavka Boroja, koja je pozdravila ugledne naučne radnike među kojima je bio i akademik iz RS Novo Pržulj, zatim  delegaciju opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem,predsjednike  tri Poljoprivredna udruženja iz  RS , prisutne poljoprivrednike i  najavila cilj ovog skupa.
Potom je riječ  dobio Dragoljub Malinović,  šef  Područne jedinice za pružanje  stručnih usluga  iz oblasti poljoprivrede  Gradiška,  koji je prisutne informisao da je   za ovogodišnji  agrarni budžet RS predviđeno  75  miliona maraka, od čega je za podsticaje  planirano 63  miliona , a za kapitalna ulaganja  12  miliona maraka.Podsjetio je da ratari ove godine mogu dobiti 100 litara nafte po hektaru po cijeni od 60 feninga  te da vreće sjemenskog kukuruza banjalučkog instituta mogu nabaviti  uz popust od 15 maraka. Pohvalio je i opštinu Srbac koja uspješno koristi podsticajna sredstva.
Skupu se kratko obratio i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević koji je uputio riječi pohvale organizatorima ovako velikog skupa.
Poljoprivrednike su pozdravili  Branko Mastilo,predsjednik Udruženja povrtara RS, Dragoljub Dojčinović,predsjednik Udruženja voćara  i  Mišo Maljčić,predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kao  i akademik,prof. dr Novo Pržulj koji je istakao da treba još više raditi na udruživanju proizvođača hrane svih vrsta i jačati Javnu ustanovu Poljoprivredni institut Banjaluka  koji proizvodi sjemena za ovo podneblje.
 U radnom dijelu seminara,  prvo predavanje  održao  je direktor Instituta prof. dr Vojislav Trkulja koji je rekao da se ponosi što je Kukuljčanin i Srpčanin  i što svojim sugrađanima može pružiti stručna znanja koja stiče širom svijeta.
On je podsjetio da su  Ujedinjene  nacije  2020.  godinu proglasile za   Međunarodnu godinu zdravlja biljaka sa sloganom „Zdravlje biljaka za zdravlje ljudi“,što je od velikog značaja, jer je u svijetu već registrovan  veliki broj biljnih bolesti i štetočina  na koje nauka još nema odgovor kako ih iskorjeniti.

Neke od tih bolesti registrovane su i u našem regionu,rekao je prof . Trkulja  i naveo  da se radi o soji,kukuruzu,krompiru,lubenici,luku  i drugim  biljnim vrstama,što  može dovesti do ogromnih ekonomskih šteta  i narušavanja zdravlja ljudi.

Poslije direktora Poljoprivrednog instituta Banjaluka Vojislava Trkulje,predavači su bili  dokazani  naučni radnici koji rade u zavodima ove naučne ustanove,koji pored teoretskogog znanja raspolažu i velikim iskustvom u praktičnoj primjeni  sadnog i sjemenskog materijala,kao i načinu  kako najefikasnije primjeniti sredstva za zaštitu biljaka.
Po običaju,organizovana je tombola i večera  za sve učesnike seminara.