Druženje demobilisanih boraca Drugog pješadijskog bataljona Prve srbačke lake brigade

Tradicionalno jednodnevno druženje boraca Drugog pješadijskog bataljona Prve srbačke lake brigade organizovano je juče u Dvorinama.

Delegacija je prvo položila cvijeće na Spomen kosturnici na gradskom groblju a potom i na centralnom spomen obilježju u Srpcu.

Na spomen-obilježju u Poveliču pripadnici Drugog bataljona prisjetili su se devetorice poginulih boraca iz ovog mjesta koji su svoje živote dali za slobodu RS,a tročlana delegacija položila je cvijeće i zapalila svijeće u Vlaknici na grobnom mjestu prvog ratnog komandanta Drugog bataljona Janka Gužvića.

Okupljene borce u Dvorinama pozdravio je predsjednik Organizacionog odbora Zoran Đurić koji je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovog tradicionalnog druženja.

“Cilj ovog druženja je da se podsjetimo na ratni put ovog bataljona ali i da generacije koje dolaze ne zaborave naš doprinos u stavaranju i odbrani RS”, rekao je Zoan Đurić.

Pozdravni govor i evociranje na ratni put Drugog pješadijskog bataljona pročitao je jedan od ratnih komandanata Dragan Aleksić koji je podsjetio da je bataljon formiran 1. Oktobra 1992. godine,da je svoje ratne zadatke izvršavao na oraškom, dobojskom , trebavskom, ozrensko –vozućkom i gradačačkom ratištu gdje je dočekao kraj odbrambeno –otadžbinskog rata.

,,Cijelo to vrijeme časno i pošteno smo izvršavali svoje ratne zadatke i dali svoj doprinos u odbrani srpskog naroda gdje god da smo se nalazili. Dužni smo podsjetiti da smo hrabro odolijevali brojnim napadima neprijatelja u čijim redovima su se nalazili brojni fanatici.Najteže nam pada činjenica da smo na Paljeniku ostali bez svoja 23 saborca od kojih se za desetoricom još traga. Vjerujemo da žrtve naših saboraca nisu bile uzaludne. Iz zvaničnih izvora saznajemo da je tada na naše snage u broju od 2 000 boraca , neprijatelj napao sa 22 000 vojnika uključujući i zloglasni odred El mudžahid.To nikada ne smijemo zaboraviti,istinu moramo prenositi na naša pokoljenja. Tradiciju druženja boraca našeg bataljona treba nastaviti iz godine u godinu jer je naša dužnost da ne zaboravimo žrtve naših saboraca i svih boraca VRS koji su svoje živote ugradili u temelje RS”, rekao je Dragan Aleksić.

Zoran Đukić koji je takođe obavljao dužnost komandanta Drugog bataljona rekao je da se broj živih boraca iz godine u godinu smanjuje ali da se tradicija druženja treba nastaviti svake naredne godine . Apelovao je na svoje saborce da u ovo druženje uključe svoje potomke kako ne bi izblijedilo sjećanje na ratni put Drugog bataljona. .

,,Ovo je primjer kako da njegujemo tradiciju na naš ratni put koji nije bio nimalo lak. Mi smo tih 90-tih godina jedinstveno stali u odbranu srpskog naroda. I danas nam je to jedinstvo potrebnije nego ikada. Mi možemo sa ponosom reći svojoj djeci da smo u Odbrambeno – otadžbinskom tratu uradili veliku stvar , tj. stvorili Republiku Srpsku ”, rekao je Zoran Đukić.

Pored pripadnika Drugog pješadijskog bataljona Prve srbačke lake brigade druženju su prisustvovali kao gosti porodice poginulih boraca, saborci sa Vozuće, načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević,komandir Policijske stanice Srbac Siniša Šnjegota , pomoćnik direktora Republičkog centra za istraživanje rata , ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Miroslav Ljubojević delegacija BO opštine Srbac i RVI opštine Srbac kao i Milivoj Dragomirović koji je izradio u duborezu grb Druog pješadijskog bataljona Prve srbačke lake brigade.