Druženje čeških potomaka iz Nove Vesi i Slavonskog Broda

U Novoj Vesi je ovih dana održano druženje članova Udruženja Čeha “Češka beseda” iz Nove Vesi i Slavonskog Broda na kojem su evocirane uspomene na prošla vremena i doseljavanje čeških porodica iz Češke i Moravske oblasti 1894. godine u nenaseljen prostor opštine Srbac, gdje su osnovali naselje i dali mu ime Novo Selo-Nova Ves.
Vjekoslav Kratofil, predsjednik udruženja “Češka beseda” Nova Ves, rekao je da je grupa od oko 15 čeških potomaka iz Slavonskog Broda izrazila želju da posjeti grobove svojih predaka koji su nekada naseljavali ovo područje, nakon čega su organizovali simbolično druženje.
“Okupilo se i oko 15 naših članova iz Nove Vesi, a svi zajedno smo posjetili mjesno groblje i zapalili svijeće u crkvi Male Gospojine u našem selu. Potom smo se družili uz muziku i ugodan razgovor do večernjih časova”, rekao je Kratofil.
On dodaje da je 2. septembra u Novoj Vesi planirano tradicionalno okupljanje čeških potomaka iz BiH, Hrvatske i drugih zemalja a tom prilikom će se obilježiti 129. godišnjica od doseljavanja Čeha na ove prostore.