Dom zdravlja Srbac otvorio telefon za psihološku podršku

Na području Republike Srpske proglašena je vanredna situacija zbog virusa korona, a u takvim okolnostima mnoge osobe mogu da osjete određenu vrstu psihološke/emocionalne krize.

Tim stanjem najviše su pogođene osobe koje su već oboljele ili koje se nalaze u stanju izolacije, kao i grupe stanovništva koje su pod povećanim rizikom (starije osobe, hronični bolesnici i slično)

Ukoliko budete u stanju emocionalne krize i osjetite potrebu za psihološkom podrškom, javite se telefonskim putem timu Centru za mentalno zdravlje koji djeluje u sklopu Doma zdravlja Srbac na broj telefona 051/745-100.

Stručni tim ove ustanove će vam pružiti korisne savjete kako da umanjite doživljaj stresa kome ste izloženi, te druge savjete o prevazilaženju aktuelnih kriznih situacija.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske takođe je uputio određene preporuke na koji način se najbolje suočiti sa stresom.

Kako možete smanjiti osjećaj uznemirenosti, napetosti i straha:

Smanjite gledanje, čitanje ili slušanje vijesti o korona virusu. Informacije koje dobijate putem društvenih medija nisu uvijek provjerene i pouzdane. Izvor informacija vam trebaju biti zdravstvene ustanove i javne institucije.
Nastavite voditi računa o svom zdravlju. Jedite uravnotežene obroke, izbjegavajte alkohol i druge psihoaktivne supstance.
Vježbajte svaki dan u kućnim uslovima.
Redovno spavajte, jer dovoljno sna je neophodno za normalno funkcionisanje organizma.
Ispunite svoj dan raznim aktivnostima. Radite stvari za koje ranije niste imali vremena: čitajte, gledajte televiziju, filmove, presložite garderobu
sredite stare fotografije i uspomene, očistite prenatrpane ladice, pregledajte stare račune i odvojite one koji su za baciti, pokušajte slikati ako imate talenta.

Vježbajte opuštanje – 20 minuta vježbanja opuštanja može znatno smanjiti osjećaj napetosti (u produžetku vidi vježbu opuštanja).
Ukoliko se sami ne možete nositi sa osjećajem uznemirenosti, napetosti i straha nazovite svog porodičnog ljekara za savjet.