Dom za starija lica Bardača već četvrtu godinu brine o populaciji treće životne dobi

U cilju smještaja, zdravstvene njege i brige o stanovnicima treće životne dobi, krajem 2016. godine sa radom je počeo Dom za starija lica Bardača.
Po riječima rukovodioca Doma dr Minje Vrhovac,početak rada je bio sa manjim brojem korisnika, ali kvalitet usluge, trud i rad uticali su da sada broj korisnika iznosi 30, kojima su svakodnevno na raspolaganju ljekar, medicinske sestre, njegovatelji, nemedicinsko osoblje. Smještajni kapacitet je 25 luksuzno opremljenih soba, koje po po želji mogu biti jednokrevetne i dvokrevetne, za smještaj pokretnih, polupokretnih i nepokretnih lica. Dom posjeduje lift,a objekat sadrži i druge prostorije, značajne za nesmetan rad- posebno opremljeno kupatilo za nepokretna lica, ambulantu, sobu za fizikalne terapije, dnevni boravak, kuhinju i dr. Obzbijeđena su i razna ortopedska pomagala, te savremeni kreveti, koji imaju važnu ulogu i smještaju nepokretnih lica. U skorije vrijeme u planu je otvaranje novog krila, što će dodatno proširiti smještajni kapacitet.
Osim svakodnevne zdravstvene njege, korisnicima po potrebi i planu radu usluge pružaju fizijatar, ortoped, psihijatar, stomatolog i specijalisti drugih oblasti medicine, zavisno od potreba smještenih lica. Takođe, ostavrena je dobra saradnja sa Domom zdravlja Srbac, Opštom bolnicom Gradiška i UKC Republike Srpske,što upotpunjuje pruženje usuga liječenja, u koje svrhe Dom posjeduje i dva vozila.
Pored zdravstvene njege, u Domu za starija lica Bardača na prvo mjesto stavljaju međuljudske odnose. Mnogo truda se ulaže kako bi se korisnicima stvorila prijetna atmosefera, koja podrazumijeva ljubav, razumijevanje i pažnju, tako da u domu kažu da ovu ustanovu smatraju jednom velikom porodicom. Kako bi dani korisnika bili ispunjeni i sadržajni, u saradnji sa socijalnim radnikom organizuju se razne vrste radionica, kao što su socio-okupacione i psihološke, radne terapije, proslave rođendana i praznika. Nedavno je organizovan koncert ansambla ,,Banjalučki vez“ koji je obradovao i korisnike i zaposlene. Ono po čemu se Dom Bardača ističe i razlikuje od drugih jeste ambijent u kome se nalazi i koji pruža mogućnost boravka u prirodi i organizovanje raznih sardžaja i druženja na otvorenom.
Ishrana je prilagođena pojedinačnim potrebama lica, zavisno od zdravstvenog stanja i preporuke ljekara, a svakodnevno se priprema pet obroka.
Na našim prostorima još uvijek vladaju predrasude kada je u pitanju smiještanje roditelja u domove za starija lica. Po tom pitanju, doktorica Vrhovac kaže da je krajnje vrijeme da se ljudi oslobode negativnih stavova o tome i da na smještanje roditelja u dom ne gledaju kao na ,,ostavljanje“.
,,Djeca često pri pomisli da roditelje dovode u dom osjećaju grižnju savjest, posebno zbog okoline u kojoj žive, a koja često o tome ima negativan stav i boravak u domu naziva ostavljanjem i slično. To zaista nije tako. Vi svoje roditelje ne ostavljate, već im omugućavate boravak u ustanovi, koja je po svemu prilagođena njihovoj životnoj dobi. Oni ovdje imaju svoje društvo, ljude sa kojima imaju ista interesovanje, sadržaje, druženja i sve ono što je potrebno starijama da imaju osjećaj pripadnosti i svoje mjesto u društvu. Osim vršnjacima, okruženi su ljudima koji vode brigu da im ništa ne nedostaje“, kaže Vrhovac i dodaje da su u smislu upoznavanja rada Doma za starije Bardača omogućili i jednodnevne boravke.
Pri posjeti doma Baradača, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa korisnicima doma. Ljiljana iz Nove Topole ima 65 godine, a u Dom je došla prije godinu dana.
,,Imam zdravstvenih problema, zbog kojih mi je teško da živim sama. Muž mi je umro. Imam dva sina, dvije snahe i dva unuka,koji žive u svojim stanovima. I pored njihove pomoći, moja je želja bila da dođem ovdje. Prezadovoljna sam i nisam se pokajala, jer ovdje rade divni ljudi, a svako od nas sebi nađe društvo. Ne moramo ni o čemu da brinemo- svaki dan nas čeka skuvana hrana, oprana i opeglana odjeća, lijekovi na vrijeme i ostalo. Meni Bardača mnogo znači, jer sam kao djevojka ovdje dolazila na muziku, pa sam odlučila da i starost ovdje provedem“, kaže Ljiljana.
Zainteresovani građani više informacija o Domu za starija lica Baradača mogu dobiti na kontakt telefon: 066/444-999.
Više fotografija možete pogledati na našem fb profilu u albumu ,,Radio-Srbac u posjeti Domu Bardača“.