Danas bez novih zaraženih u Srpcu, obavezno nošenje maski i zabranjena veća okupljanja

Epidemiološka situacija na području srbačke opštine je pod kontrolom i za sada nema potrebe za uvođenjem represivnijih mjera, ali je neophodno da građani poštuju preporuke kriznih štabova jer će neodgovorni pojedinci, koji ugroze zdravlje ljudi, biti sankcionisani.

Ovo je zaključak sa današnje sjednice Štaba za vanredne situacije opštine Srbac kojom je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na sjednici je konstatovano da u protekla 24 časa nije bilo novih slučaeva virusa korona a testirana su četiri lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima iz Dječijeg vrtića “Naša radost”, od čega troje roditelja i jedno dijete.

“Sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima su izolovane i nad njima se vrši redovan zdravstveni nadzor. Ponovo su testirani ranije zaraženi radnici i rezultati će biti poznati narednih dana, a ukoliko budu negativni očekuje se njihov izlazak iz bolnice i odlazak u kućnu izolaciju”, rekla je Nikičević.

Direktor Doma zdravlja, Mirko Stojić, rekao je da je juče održao sastanak sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo RS na kojem je zaključeno da je stanje u našoj opštini pod kontrolom i da za sada nema potrebe za pooštravanjem mjera.

“Većina zaraženih osoba ima blage ili skoro nikakve simptome i najveći broj njih smješten je u kućnu izolaciju. Narednih dana biće testirani uglavnom oni koji budu ispoljavali zdravstvene tegobe, a takvih je jako malo. Važno je da oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima budu disciplinovani i ostanu kod kuće”, rekao je Stojić i dodao da se u kućnoj izolaciji trenutno nalazi 266 lica.

Na sjednici štaba je zaključeno da i dalje ostaje na snazi obaveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, a na preporuku Instituta za javno zdravstvo apeluje se građanima da maske nose i na svim većim javnim okupljanjima, kao što su sahrane, jer je uočeno da se mnogi ne pridržavaju ovih mjera.

Takođe se skreće pažnja da su i dalje zabranjena sva okupljanja veća od 50 ljudi, što je regulisano odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije koja važi do 6. jula.

Na današnjem sastanku se moglo čuti da su u navedenom periodu planirana veća okupljanja u našoj opštini, poput druženja nekadašnjih pripadnika Drugog bataljona Prve srbačke lake pješadijske brigade, pa je dogovoreno da se još jednom skrene pažnja organizatorima da prolongiraju ovaj rok i organizuju okupljanje kada se za to steknu adekvatni uslovi.

Član štaba Borivoje Vrsajković rekao je da je iz istog razloga Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova na području opštine Srbac smanjio broj učesnika na nedavnom obilježavanju 28. godišnjice srbačke brigade, kao i broj učesnika na tradicionalnim godišnjim parastosima po mjesnim zajednicama. Uz to, odlukom organizatora, otkazano je i tradicionalno druženje nekadašnjih pripadnika Trećeg bataljona.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da se svi građani moraju pridržavati odluka opštinskog i republičkog štaba i u skladu s tim prilagoditi svoje aktivnosti.

“Usaglasili smo se da mjere za sada neće biti pooštrene, ali da građani obavezno moraju koristiti zaštitnu opremu, poštovati socijalnu distancu i izbjegavati sva veća okupljanja, najmanje do 6. jula kada će republički štab donijeti novu odluku u skladu sa trenutnom situacijom. Pojačaćemo nivo kontrole do maksimuma, a naše inspekcije će svakodnevno obilaziti teren, uz asistenciju komunalnih policajaca i policijske stanice. Ako se ukaže potreba, moraćemo pribjeći i kažnjavanju neodgovornih, što će biti krajnja mjera”, rekao je načelnik Dragosavljević.