Dan sjećanja na nestale i poginule borce sa područja srbačke opštine

U Opštini Srbac postoji tradicija obilježavanja Dana stradanja i održavanja preko 30 parastosa za poginule borce u oba prethodna rata. Tako je obilježen i 14. septembar-Dan sjećanja na nestale i poginule borce i civile RS na Centralnom-spomen obilježju gdje su podignuta dva spomenika, poginulim borcima NOR-a i poginulim borcima u prethodnom ratu od 1991. do 1995. godine.

Nakon odavanja pošte minutom ćutanja, paljenja svijeća i polaganja cvijeća od strane delegacija boračkih organizacija i članova porodica i rodbine, o značaju Dana sjećanja na stradale boračke kategorije i civile u našoj opštini, govorio je predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić .

“U  Srpcu se još uvijek traga za 10, a u Republici Srpskoj za 1652 nestala lica, a glavna kočnica što ova aktivnost ne ide brže  je nadležni Instituit BiH u Sarajevu koji je osnovan 2008. godine. Podatak da je u 2019.  i 2020.  godini pronađen i identifikovan samo po jedan nestali borac iz RS, a prije osnivanja Instituta nadležni organi RS pronalazili su godišnje u prosjeku 250 lica ove kategorije sve govori “ kaže Lazić i dodaje da je izlaz iz ove pozicije da se pod hitno izmijeni kadrovski sastav BiH institute ili da se traganje prepuisti organima RS, o čemu su ovih dana u pisanoj formi obaviješteni najviši funkcioneri RS.

Parastosu, koji je služio srbački sveštenik Aleksandar Kusturić prisustvovalo je i troje djece Dragutina Stanojevića,  Tara(9), Miljana(6) i Pavle(4).

“Moj djed Dušan poginuo je na Vozući 10.septembra 1995.  godine u svojoj 38. godini, a da je živ imao bi sada 63 godine”, kaže  Tara i dodaje da su veoma tužni kada druga djeca pričaju kako im je lijepo kada se igraju sa svojim dekama. Parastos je održan sa manjim brojem prisutnih što je u skladu sa epidemiološkom situacijom i preporukama Opštinskog štaba za vanredne situacije Srbac.