Crveni krst Srbac: Uspješna 3.ovogodišnja akcija darivanja krvi

U organizaciji Crvenog krsta Srbac, danas je u Sportskoj dvorani ,,9.januar“ održana treća ovogdišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi, na kojoj su krv darovala 53 davaoca.

Sekretar Crvenog krsta Srbac Igor Jovičić kaže da je zadovoljan odzivom dobrovoljnih davalaca i dodaje da je i današnja akcija bila uspješna kao i prethodne.

,,Odziv davalaca na treću akciju je više nego zadovoljavajući, posebno ako se posmatra broj stanovnika na području naše opštine i broj prikupljenih doza krvi. Virus korona, takođe, utiče na akcije, ali zaista možemo biti zadovoljni“, rekao je Jovičić i zahvalio svim davaocima koji su izdvojili vrijeme da dođu.

,,Drago nam je što ljudi prepoznaju značaj ovih akcija i većina njih koji jednom daruju krv, dolaze ponovo. Zadovoljstvo nam je što  imamo davaoce koji su krv dali preko 20, 30,50, pa i 100 puta. Nedavno smo uručili Plaketu Nenadu Grbiću za 100.darivanje krvi, a još uvijek je rekorder u broju davanja krvi Vladimir Teinović, koji je danas dao 110 dozu krvi“, rekao je Jovičić i dodao da su danas uručene zahvalnice Dejanu Gužviću za 50, Luki Lučiću za 40 i još desetak zahvalnica za davaoce koji su krv dali 10 i 20 puta.

 Doktorica Tatjana Milešević Babić, specijalista transfuziologije u Gradišci, kaže da je u Srpcu uvije odličan odziv davalac i da uvijek prisutna prijatna atmosfera, a kada su pitanju krvne grupe za kojima postoji najveća potreba, to su nulta i A negativna.

,,Akcija protiče u najboljem redu i odziv je odličan s obzirom da je vrijeme hladno, a i epidemija virusa korona je još uvijek prisutna. U Srpcu zaista uvijek vlada prijatana  radna atmosfera, tako da nam je zadovoljstvo raditi ovdje. Kada su u pitanju krvne grupe, trenutno su nam najpotrebnije krvne grupe nula negativna i A negaivna, dok ostalih imamo solidne zalihe”,  rekla je doktorica Milešević Babić i dodala  da među Srpčanima nema onih koji su sa akcije darivanja krvi vraćeni zbog nekih težih oboljenja.

Među redovnim davaocima, ponovo su se našli pripadnici Policijske stanice Srbac i članovi Moto kluba ,,Izgubljeni”, čiji je član Vaso Barašin danas krv darivao 44.put.

,, Krv darujem 44.put, a počeo sam nakon odsluženja vojnog roka. Danas su ovdje sa mnom prijatelji iz Moto kluba Izgubljeni, koji su, takođe, redovni davaoci. Pored drugih situacija, svjesni smo da se često događaju i saobraćajne nezgode , gdje je povrijeđenima potrebna krv. Takve nezgode dešavaju se i ljubiteljima motora, što je jedan od razloga zbog kojeg sam danas ovdje. Pozvao bih sve ljude dobre volje da se odazovu ovakvim akcijama”, rekao je Barašin.

Vladimir Teinović krv je danas darivo 110.put. Kaže da mu je motivacija želja da pomogne drugima.

,,Dobrovoljni davalac krvi sam od rane mladosti. Od djetinjstva sam uvjek volio pomagati drugima, a pomisao da nekom mogu nekome spasiti život za mene je nešto posebno. Nastaviću i dalje da učestvujem dok god budem mogao”, rekao je Teinović.