Crveni krst Srbac: Na treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi odazvalo se 88 davalaca

Crveni krst Srbac, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Opšte bolnice Gradiška danas je organizovao treću ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi, na koju se odazvalo 88 davalaca, od kojih je  njih 63 dalo krv.

Po riječima sekretara srbačkog Crvenog krsta Igora Jovičića, i ovog puta odziv dobrovoljnih davalaca je bio na visokom nivou, a posebno je pozitivno to što je primijetan sve veći broj mladih i srednjoškolaca koji žele da se uključe u akcije.

,,I na današnju akciju, kao i na prethodne dvije, odazvao se veliki broj davalaca, što nas veoma raduje, jer ljudi time pokazuju da su spremni pomoći drugome. Ono što posebno želim istaći jeste to da je primijetan porast broja mladih davalaca što govori da i mladi imaju razvijen osjećaj humanosti, a danas je došlo 17 srednjoškolaca. Zahvaljujem svim davaocima koji su danas došli, volonterima  Kluba mladih Crvenog krsta,Centru za kulturu i sport na ustupljenom prostoru, pekari Sunce, Službi za transfuziju, Radio Srpcu ”, rekao je Jovičić i dodao da su za sve davaoce bili obezbijeđeni obroci, majice, voće.

Doktorica Tatjana Milešević Babić, transfuziolog iz Opšte bolnice Gradiška,kaže da u Srbac uvijek rado dolazi, jer akcije davanja krvi protiču u prijatnoj atmosferi i sve bude organizovano na vrhunskom nivou. Kada su u pitanju zalihe krvi u Opštoj bolnici Gradiška, doktorica kažu da su zadovoljavajuće, ali da su nove doze uvijek dobrodošle. Trenutno su im najpotrebnije negativne krvne grupe.

,,U Srbac zaista rado dolazim i svaki put imam povod za pohvalu, jer ovdje uvijek vlada sjajna atmosfera. Ono što je najbitnije jeste to da je broj davalaca, koji se odazovu, svaki put iznad očekivanja i to uvije treba istaći. Kada su u pitanju oni koji razmišljaju da lid a darku krv, pozivam ih da dođu, jer je svaka doza krvi od neprocjenive vrijednost. Uvijek treba imati na umu da se krv ne daje pacijentima koji su lakše bolesni, već das u uvijek u pitanju ozbiljnija zdravstevene tegobe ili da su u pitanju životno ugroženi pacijenti”, rekla je doktorica Milešević i dodala da davanje krvi ima pozitivan uticaj i na zdravlje samih davalaca.

Među srednjoškolcima koji su davali krv bila je Marjana Mrđa koja se u akciju uključila po prvi put.

,,Danas sam odlučila da dođem i da po prvi put dam krv. Iskreno govoreći, postoji malo straha, ali to se može lako prevazići, posebno ako imamo jasan cilj, a u ovom slučaju to je pomoć drugima”, rekla je Mrđa.

Radiša Vujić iz Sitneša takođe spade među mlađe davaoce i krv je danas dao peti put. Kaže da nije imao strah i pozvao je sve mlade ljude koji su u mogćnosti da se odazovu na akcije i daruju krv.

,,Ono što me motivisalo da postanem dobrovoljni davalac krvi je to što znam da je ta krv potrebna ljudima koji moraju na razne operacije ili kada su teško povrijeđeni. Nisam imao strah i raduje me što sam u mogućnosti da na ovaj način pomognem drugima. Pozivan sev mlade da se uključe u kacije i kada jednom daju krv I sami će vidjeti da to nije ništa strašno”, rekao je Vujić.