Čestitka načelnika opštine i predsjednika Skupštine

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić uputili su zajedničku čestitku svim građanima opštine Srbac povodom nastupajuće 2021. sa željom da nam donese više sreće i zdravlja i da konačno iza sebe ostavimo teške trenutke po kojima ćemo najvećim dijelom pamtiti odlazeću 2020. godinu.
U čestitki se navodi da smo već mjesecima suočeni sa pandemijom virusa korona koja je okovala cijeli svijet i ostavila značajne posljedice na ekonomski, socijalni i društveni život, promijenivši iz korijena životne navike i unoseći brigu i strijepnju u našu svakodnevicu.
„Srbac se uspješno borio sa nevidljivim neprijateljem, zahvaljujući mjerama prevencije koje su se pravovremeno primjenjivale i disciplini građana koji su pokazali odgovornost u ovako teškoj situaciji i nisu dovodili u rizik vlastito zdravlje kao i zdravlje svojih sugrađana, što je rezultiralo manjim brojem zaraženih u odnosu na neke druge opštine i gradove u zemlji i svijetu.
Nažalost, jedan broj naših sugrađana nije izborio najvažniju životnu bitku, podijelivši tako sudbinu gotovo dva miliona ljudi na čitavoj planeti koji su preminuli od posljedica novog virusa. Dajemo sebi za pravo da vjerujemo da ćemo naredne godine odnijeti pobjedu nad ovom pošasti i da ćemo se postepeno vraćati u normalne životne tokove, kako bismo se maksimalno posvetili sveukupnom razvoju i napretku naše lokalne zajednice.
I u takvim okolnostima, život u vrijeme pandemije nije u potpunosti stao, jer su se odvijale brojne investicione aktivnosti koje su rezultirale izgradnjom novih puteva i vodovodne mreže, sanacijom javne rasvejete, obnavljanjem škola i mjesnih domova i sanacijom odbrambenog nasipa.
U potpunosti je izvršen Plan kapitalnih investicija u iznosu od 5.7 miliona КM, koji je krajem ove godine čak i nadmašen jer su realizovani još neki projekti za koje su stigla dodatna sredstva od Vlade Republike Srpske, čiju podršku smo imali ne samo ove, već i tokom svih prethodnih godina.
Uspjeli smo u posljednjim danima ove odlazeće godine formirati zakonodavnu i izvršnu vlast i usvojiti najvažnije budžetske dokumente, osnove ekonomske politike i druge važne odluke kako bismo spremni dočekali buduće izazove.
Imamo mnoge planove za narednu godinu, ali jedan od najvažnijih je da zadržimo našu omladinu i omogućimo im adekvatne uslove za život i zasnivanje porodice, a to ćemo između ostalog učiniti izgradnjom stambene zgrade za mlade bračne parove, dodjelom plastenika za mlade na selu, otvaranjem novog pogona uz pomoć austrijskog investitora, izgradnjom novog vrtića i raznim pronatalitetnim i drugim mjerama kojima ćemo olakšati život budućih generacija.
Osnovni preduslov za to je da izađemo kao konačni pobjednici iz ove, nimalo zavidne epidemiološke situacije i da sačuvamo što veći broj ljudskih života što je najvažniji prioritet u ovom trenutku. Zato vas molim da i dalje budete samosvjesni i odgovorni, poštujete sve propisane mjere i pomognete ljudima oko sebe koji nisu u stanju da vode brigu o vlastitom zdravlju i egzistenciji.
U uvjerenju da će nam naredna godina donijeti mnogo više radosti i prosperiteta, želimo vam da je dočekate u sreći i radosti, bez većih okupljanja i samo sa najbližom porodicom u cilju očuvanja zdravlja svih nas“, navodi se u zajedničkoj čestitki.