Završen 37.saziv LEK,,Bardača-Srbac“: Sinoć predstavljeno 28 djela

Izložba slika nastalih tokom 37.saziva LEK ,,Bardača-Srbac“, otvorena je sinoć u holu Doma kulture.  Na ovogodišnjem sazivu, djela je stvaralo 14 akademskih slikara iz Republike Srpske, a Srpčani imaju priliku da pogledaju 28 umjetnina.

Prisutne posjetioce je pozdravio direktor Centra za kulturu i sport Srbac Radovan Mitraković, koji je zahvalio umjetnicima na odgovornom pristupu poslu u okolnostima nastalim usljed virusa korona.

,,Kada sam došo na mjesto direktora ove ustanove, mnogi su mi u šali rekli da ću lako da se izborim sa obavezama koje me čekaju, ali da ću se najteže snaći kada je u pitanju saradnja sa umjetnicima. Moram da kažem da je upravo ta saradnja za mene veliko zadovoljstvo i uspjeli smo da ispoštujemo sve dogovore i rokove kada je u pitanju LEK. Siguran sam da će se uspješna saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Mitraković.

Stručni saradnik za kulturu Stevan Umljenović je istakao da je ovogodišnja kolonija bila uspješna bez obzira na specifične uslove rada i temu koja se, tako reći, sama zadala, te zahvalio umjetnicima što su i ove godine učestvovali na koloniji i sponzorima koji su pomogli njeno održavanje.

,,Ove godine smo morali da koloniju pomijerimo i organizujemo na drugačiji način. Željeli smo da na 37.sazivu učestvuje veći broj slikara i izvan RS, ali nam to trenutna situacija nije dozvolila. Zadovoljni smo što smo uspjli da održimo kontinuitet održavanja kolonije i nadamo se da će svaki naredni saziv biti uspješan sa sve većim brojem kvalitetnih slikara“, rekao je Umljenović i zahvalio bivšim direktoricama Svjetlani Kusić i Sandri Miholjčić koje su dale doprinos da se kolonija digne na jedan viši nivo.

O temi 37.saziva kolonije i nastalim djelima je govorio dr Aleksandar Saša Grandić, istoričar umjetnosti.

,,Postoji u čovjekovom životu jedna borba- borba sa vidljivi i nevidljivim silama i demonima,a jedan od nevidljivih je i korona. Niko je nije vidio, a svi strijepe, ljudi umiru od nje. Kada se susretnemo sa nevidljivim, tu počinjemo da mislimo o životu, a tada smo na korak do umjetnosti. Umjetnik je onaj koji je zapitan šta je to život, šta mu je smisao, šta ga opredmećuje i šta ga određuje, a suština svega je ono bez čega ničega nema-priroda. Na ovim djelima večeras imamo protest, bunu na uništenje prirode“, rekao je Grandić i dodao da se čovjek treba zapitati šta može da očekuje od prirode ako je uništava, jer, kako je naveo, priroda su i bolest, virusi sa kojima se čovjek susreće.

Grandić je istakao da se kroz ovih 37 godina Bardača uključila u svečovječansku priču, u svečovječansko trajanje umjetnika i umjetnosti.

,,Ona zna da poveže ljude različitih sinergija, različitih usmjerenja, a da opet ostane žarište kulture, ljubavi i ljepote. Bardača će da bude naše zavještanje za budućnost“,rekao je Grandić.

Akademski slikar i član Umjetničkog savjeta Zdravko Krulj je rekao da se trenutna epidemiološka situacija odrazila na rad slikara, ali da se svi trebaju nadati da će iduće godine ponovo raditi  na Bardači, koja ih svaki put iznova inspiriše.

,,Na nastalim slikama se vidi da je trenutna situacija uticala na njihov nastanak. To možda nije primijetno u prvom trenutku, ali se može učiti da je kod mnogih kolega prisutniji tamniji kolorit nego prethodnih godina. Cijela ta situacija sa virusom korona je zbunjujuća i nejasna, što smo mi na svojim djelima pokušali da pokažemo ili smo nesvjesno pokazali.  Niko nije baš tematski slikao virus korona, već smo i na slike prenijeli da se u svijetu nešto dešava i da postoje mnoge nejasnoće“, izjavio je Zdravku Krulj.

Svečano otvaranje izložbe, upotpunio je koncert koji su održale Vesna Milutinović, profesor gitare u Muzičkoj školi ,,Vlado Milošević“ Banja Luka i Anja Milutinović, diplomirana violinistkinja iz Banja Luke.

Otvaranju izložbe su prisustvovali zamjenik načelnika opštine Srbac Drgana Mikić i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić.

Održavanje škole slikanja planirano je tokom ovog mjeseca u holu Doma kulture. Broj djece koja mogu učestvovati je ograničen zbog poštovanja mjera u cilju sprečavanja širenja virusa korona, a sa djecom će raditi jedan od akademskih slikara.

Na ovogodišnjem sazivu kolonije su učestvovali akademski slikari:

1. mr Milan Krajinović, redovni profesor na Akademiji umjetosti u Banjoj Luci;

2.  prof. dr Marin Milutinović, akademski slikar, Banjaluk( profesor na NUBL);

3. prof. dr Biljana Gavranović, profesor na ALU Banjaluka;

4. mr Aleksa Milić, akademski slikar, Prijedor (kustos u Muzeju Kozare u Prijedoru);

5.Aleksandar Obrenović, akademski slikar Gradiška (kustos u Zavičajnom muzeju Gradiška);

6. Boris Eremić, akademski slikar, Prijedor;
7.Milovan Čikić, akademski slikar, Gradiška;

8. Zdravko Krulj, akademski slikar, BanjaLuka;

9. Aleksandra Kecman, slikar, Banjaluka;

10.  Maja Šolak, akademski slikar, banjaluka;

11. Aleksandra Kuzmanović, student četvrte godine ALU Banjaluka.

12.  Nevena Milašinović, akademski slikar, Banjaluka;

13. Zoran Suvajac, slikar, Beograd

14. Davor Ružić akademski slika, Banjaluka

Pokrovitelji: Ministarstvo prosvjete i kulture i Opština Srbac, a medijski pokrovitelj i ove godine je bio Radio Srbac.

Sponzori:  ,,Wellmedic”d.o.o. Gradiška,  ,,Sistem Ecologica”d.o.o. Srbac, ,,Tat-Com”d.o.o.Srbac,  ,,Arting Invest”d.o.o. Gradiška,  Alvis de, ,,Alf-Om”d.o.o. Banja Luka,  Aluminijumske ograde ,,Josipović” Srbac, ,,Moja kućica”s.p. Srbac, STR ,,Stojković”  Srbac,  ,,Lučić”d.o.o Srbac, ,,Avis DM” d.o.o. Srbac, ,,IT Consulting INSPETO” Srbac.