Prva sedmica u osnovnim školama u Sitnešima i Razboju protiče bez problema.

Ispod maske učenika vidi se osmijeh i razdraganost zbog početka  nove školske godine.

Prva radna sedmica u OŠ“Vuk Karadžić“ u Sitnešima koju pohadja 161 učenik rasporedjen  u 17 odjeljenja protiče u najboljem redu uz poštovanje svih  epidemioloških mjera preporučenih od strane Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva prosvjete, izjavila je za Radio-Srbac direktorica  sitneške škole Vesna Savić.

„Ovogodišnji početak školske godine protiče u znaku  borbe protiv  virusa korona ,pa polazak u školu izgleda drugačije nego do sad.Rad se odvija u centralnoj školi u Sitnešima, područnoj devetorazrednoj školi u Ćukalima  i područnim odjeljenjima u  Gornjoj Lepenici i  Gornjim Srdjevićima ,dok je u Donjoj Lepenici ugašeno područno odjeljenje koje je  prošle godine brojalo samo tri učenika“, kaže direktorica  Savić  i dodaje da je najljepše ovih dana bilo to što se ispod maske učenika vidi osmijeh, živost i razdraganost zbog  početka školske godine.

„Izvršena je dezinfekcija svih školskih prostorija, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS  obezbijedilo je dezinfekciona sredstva. Škola je od načelnika opštine Mladjana Dragosavljevića dobila 200  maski za učenike koji nisu u mogućnosti  da obezbijede masku ili su je zaboravili  ponijeti od kuće“,kaže Savić.

„Ove godine upisano  je 15 prvačića ,što je za četvoro manje nego prošle godine. Svi školski objekti su u zadovoljavajućem stanju, iako bi svagdje po nešto trebalo uraditi,  jer ima školskih objekata koji su radjeni  prije 48 godina.Tokom raspusta Vlada RS obezbjedila je sredstva za sanaciju sanitarnog čvora i zamjenu  vrata  u područnoj školi u Ćukalima, u iznosu od 5.600 maraka, a radovi su završeni  27.avgusta, pa je škola spremno dočekala početak nastave“, rekla je direktorica Savić i dodala da je u planu zamjena stolarije u centralnoj školi u Sitnešima, kao i u područnoj devetorazrednoj školi u Ćukalima.

U OŠ“Dositej Obradović“ Razboj koja u svom sastavu ima devetorazrednu školu u Kukuljama i četiri petorazredne škole u Bajincima, Liliću, Malom Razboju i Prijebljezima školsku godinu je započelo 340 učenika  rasporedjenih u 26 odjeljenja. Broj učenika u odnosu na prošlu školsku godinu je veći za jedno dijete, a prva sedmica protiče bez većih problema ,izjavila je za Radio-Srbac direktorica škole Tanja Radomir.

„Što se tiče nastave u centralnoj školi  u Razboju, organizovana je u tri smjene, dok u dvije smjene rade područne škole u Bajincima i Malom Razboju ,a ostale škole u jednoj smjeni. Časovi traju po 30 minuta. Učenicima su omogućena po dva ulaza u školama u Razboju i Kukuljama“, kaže direktorica Tanja Radomir.

„U OŠ Razboj u novu školsku godinu upisan je 31 prvačić  ili za 11 djece manje  nego prošle godine, a u Prijebljezima nema upisan ni jedan učenik.
Školski objekat u Razboju je u cjelosti obnovljen 2014.godine nakon poplava i u zadovoljavajućem je stanju“ , kaže direktorica Radomir i dodaje da  su područne škole u Bajincima  i Prijebljezima obnovljene uz podršku roditelja, dok je u narednom periodu u planu izmjena krovne konstrukcije na škole u Kukuljama  i preostale stolarije koja nije uradjena u prvoj fazi.

U OŠ u Razboju su zaposlena 43 nastavnika i jedan asistent za učenike sa posebnim potrebama, kao i 18 radnika tehničkog osoblja.

Opširniji razgovor sa direktoricama Vesnom Savić i Tanjom Radomir možete poslušati sutra u 10 časova na  talasima Radio Srpca i na našoj veb stranici radiosrbac.com u emisiji Gost programa Radio Srpca.