Objekat Doma mladih pretvaraju u galeriju slika

Zapušteni objekat Doma mladih u centru Srpcu u narednim mjesecima bi trebao biti adaptiran u galeriju slika sa bardačke kolonije, a ovaj prostor biće multifunkcionalnog karaktera jer je planirano da se ovdje održavaju i druge kulturne manifestacije.

Ideju o adaptaciji zgrade Doma mladih u umjetničku galeriju oživjela je bibliotekarka Branka Sančanin, koja je jedan dio svoje karijere provela na čelu nekadašnjeg Narodnog univerziteta “Uglješa Kojadinović”, a današnjeg Centra za kulturu i sport, dok je podršku pružila Opštinska uprava Srbac.

Ona je danas obišla ovaj objekat zajedno sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, predstavnicima Centra za kulturu i sport i arhitektonsko-građevinskim stručnjacima iz Opštinske uprave koji će biti angažovani na izradi projekta.

Budući da je već godinama izražena potreba da Srbac konačno dobije prostor u kome će biti izloženi radovi iz bogatog fundusa srbačke kolonije, ovakva inicijativa je naišla na punu podršku Opštinske uprave. Na potrebu otvaranja likovne galerije u Srpcu već godinama ukazuju sve ustanove kulture, a jedan od zaključaka sa nedavne sjednice srbačke Prosvjete je takođe bio da je došlo vrijeme da Srbac konačno dobije reprezentativan objekat ovakve vrste.

“Na putu smo da konačno obezbijedimo prostor za bardačke umjetnine a ujedno da riješimo dugogodišnji problem neiskorištenog i zapuštenog objekta Doma mladih u centru grada. Obišli smo ovaj prostor koji je zaista velik i može biti iskorišten u brojne namjene i sigurno je da nećemo stati dok ova ideja ne zaživi u pravom smislu riječi”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Branka Sančanin, koja je po zvanju diplomirani menadžer kulture, rekla je da ideja o adaptaciji ovog objekta postoji skoro dvije decenije i dodaje da je bilo pokušaja da galerija zaživi na ovom mjestu, ali se zbog određenog spleta okolnosti nije krenulo sa realizacijom.

“Nadam se da je konačno došlo vrijeme da slike sa bardačke kolonije dobiju svoju kuću u jednom ovakvom objektu koji će imati veliki značaj za obrazovanje i vaspitanje naše omladine. Na ovaj način zauvijek ćemo riješiti problem smještaja depoa koji broji više od 400 umjetničkih djela, ako ne računamo još oko 200 slika koje su izdate na revers javnim preduzećima i ustanovama i institucijama u Republici Srpskoj. Ujedno ćemo na jednom mjestu objediniti školu, galeriju, staru Ćirića kuću koju porodica Topić oblači u novo ruho i druga mjesta u kojima se okupljaju mladi. To dovoljno govori da je ovo značajan projekat za Srbac i sve starosne strukture u našoj opštini”, rekla je Sančanin

Ona je dodala da će biti omogućeno da u jednoj postavci bude izloženo više od 150 djela, a u planu je da se zadrži i bina na kojoj će se moći održavati kamerni koncerti, predstave i druga kulturna dešavanja.

“Na ovom mjestu su se nekada održavale igranke i plesovi, čega se dobro sjećaju starije generacije, a bili smo svjedoci i brojnih manifestacija od javnog značaja. Sada planiramo da ovdje napravimo multimedijalni prostor koji će služiti za ponos našeg grada”, istakla je Sančanin.

Direktorica Centra za kulturu i sport, Sanja Jejinić, zahvalila se načelniku opštine Mlađanu Dragosavljeviću koji je podržao ovaj projekat i Branki Sančanin koja se angažovala na njegovoj realizaciji.

“Slike sa bardačke kolonije do sada nisu bile skladištene na pravi način i bile su izložene propadanju zbog neodgovarajućih uslova. Došao je trenutak da se to kvalitetno riješi što je bila naša dugogodišnja želja”, rekla je Jejinić.

U narednom periodu planirano je da se krene sa izradom idejnog rješenja nakon čega će se raditi na pronalasku potencijalnih investitora, a očekuje se da će, pored Opštine Srbac, finansijsku podršku pružiti i republičke institucije.