Krsna slava i Dan opštine Srbac proslavljeni u duhu tradicije i običaja

Proslava krsne slave Pokrova Presvete Bogorodice i Dana opštine Srbac, danas je protekla u znaku brojnih svečanosti koje su započele u jutarnjim časovima kada je u hramu Pokrova Presvete Bogorodice održana sveta liturgija nakon čega je formirana svečana litija koja se kretala od starog do novog Hrama Vaskrsenja Hristovog.

U litiji su pored sveštenstva, monaštva i predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, učestvovali članovi folklornih društava i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice koji su nosili ikone i zastave, a učešće su uzele i brojne druge organizacije, udruženja i građani, kao i predstavnici bratskih opština LJubovija, Bačka Palanka i Novogrođec.

Kolona se kretala ulicama Srpca, prolazeći kraj gradske pijace do užeg centra grada, gdje su je brojni vjernici dočekali i pozdravili na veliku radost. Nakon dolaska do Hrama Vaskrsenja Hristovog obavljen je slavski obred uz lomljenje slavskog kolača.

Slavski obred obavili su arhimandrit Teofil, iguman manastira Osovica, uz sveštenstvo srbačke, lepeničke, kukuljske i staparske parohije, a među prisutnima su bili ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radojica Vidović, načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić, odbornici Skupštine opštine Srbac i drugi gosti i građani srbačke opštine.

Arhimandrit Teofil je u svojoj besjedi poželio da Presveta Bogorodica svojim blagoslovom štiti i čuva sve žitelje naše opštine.

“Neka njen blagoslov počiva nad svima nama i svakom čovjeku koji živi na teritoriji naše opštine, ali i svim dobronamjernim ljudima koji ovdje dolaze i prolaze, da na molitvama Bogorodice uvijek napredujemo, ostanemo i opstanemo i da nas bude više”, rekao je arhimandrit Teofil.

Ceremonija je nastavljena na gradskom trgu gdje je organizovana trpeza za sve građane koje je pripremila Opština Srbac, a bili su izloženi i domaći slani i slatki specijaliteti koje su pripremali članovi SKUD-a “Beli anđeo” i KUD-a “Đerdan”.

Priređen je i kulturni program u vidu Pokrovskog dana folklora u kojem su učestvovali: Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac, Mješoviti hor Srpske pravoslavne crkvene opštine Lepenica, KUD “Đerdan” Kukulje, Ansambl narodnih igara “Lijevče” Razboj, SKUD “Beli anđeo” Srbac, Folklorni ansambl Kobaš i Folklorni ansambl Kaoci.

Prije početka koncerta, prisutnima se obratio načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je građanima Srpca uputio najiskrenije čestitke povodom krsne slave koja je i ove godine zajednički obilježena sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Srbac.

Tokom proslave, na gradskom trgu je organizovan mini sajam proizvoda koje su izrađivale i pripremale članice Udruženja žena Srbac a učešće su uzeli i drugi izlagači.

Krsna slava opštine Srbac se tradicionalno proslavlja 14. oktobra, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice a Dan opštine je ustanovljen u znak sjećanja na 2. novembar kada je prije 91 godinu odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.

Više fotografija možete pogledati klikom na link: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=radiosrbac.srbac&set=a.3755013734715918