Utvrđen konačan program slavskih svečanosti u Srpcu od 12. do 14. oktobra

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana opštine Srbac i krsne slave Pokrova Presvete Bogorodice utvrdio je konačan program trodnevnih svečanosti koje će biti organizovane od 12. do 14. oktobra.
Na sjednici kojom je predsjedavao načelnik opštine Mlađan Dragosavljević dogovoreno je da obilježavanje počne u subotu, 12. oktobra parastosom koji će biti organizovan u 11 časova na centralnom spomen obilježju u znak sjećanja na poginule borce u Odbrambeno-otadžbinskom ratu .
U nedjelju, 13. oktobra u 18 časova, u Domu kulture “Uglješa Kojadinović”, biće otvorena izložba slika pod nazivom “Sublimacija sinergije manastira Osovica”, na kojoj će biti predstavljeno 17 umjetničkih slika na temu manastira Hilandar, koje je za potrebe manastira Osovica izrađivala akademska slikarka Jelena Vušurović sa Cetinja. Izložbu će otvoriti zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić.
Od 19 časova održaće se svečana akademija uz kulturni program i dodjelu nagrada i priznanja Opštine Srbac u vidu povelja, zahvalnica i nagrada opštine mladima. Predviđen je nastup Srpskog crkvenog pjevačkog društva “Sveti Georgije” iz Prnjavora i glumca Narodnog pozorišta Republike Srpske, Gorana Jokića, a planirano je i obraćanje načelnika opštine Mlađana Dragosavljevića i protojereja Željka Sarića.
Trećeg dana slavskih svečanosti, u ponedjeljak, 14. oktobra, biće održana liturgija u hramu Pokrova Presvete Bogorodice sa početkom u 9 časova a od 11 časova svečana litija do hrama Vaskrsenja Gospodnjeg gdje će u 11.30 časova biti izvršen slavski obred.
I ove godine održaće se Pokrovski dan folklora, koji će početi u 12.30 časova a okupiće mališane dječijeg vrtića i folklorna društva sa područja srbačke opštine, a po prvi put na ovoj manifestaciji će se predstaviti i novoosnovani Mješoviti hor Srpske pravoslavne crkvene opštine Lepenica.
Tokom slavske svečanosti, na trgu će biti postavljeni štandovi sa prigodnim posluženjem za sve građane. Organizovaće se i mini sajam Udruženja žena Srbac čije članice će izložiti rukotvorine, ukrasne i odjevne predmete, zimnicu, kozmetiku i druge proizvode.
U slučaju kiše, Pokrovski dan folklora će se organizovati u Domu kulture a trpeza za građane će biti postavljena ispred ove ustanove.
I ove godine povodom Dana opštine i krsne slave Pokrova Presvete Bogorodice, biće održan Konjički sabor uz defile konjičkih klubova i fijakera, a koji je planiran u nedjelju 13. oktobra. Defile će krenuti u 11 časova sa stare stočne pijace u Srpcu do gradskog trga, a nakon što učesnici sa fijakerima i pripadnici Žandarmerije prodefiluju gradskim ulicama, manifestacija se ponovo nastavlja na stočnoj pijaci gdje je uz besplatan ulaz i nastup grupe Jandrino jato obezbijeđen bik na ražnju za sve posjetioce.
Krsna slava opštine Srbac se proslavlja 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice, a Dan opštine se slavi u znak sjećanja na 2. novembar kada je prije 91 godinu, odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije, tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac.