Sitneši: Služen parastos poginulim borcima VRS

Ispred spomen-obilježja u Sitnešima, u skladu sa Kalendarom za obilježavanje značajnih datuma i jubileja, Boračka organizacija Srbac u saradnji sa Mjesnom boračkom organizacijom Sitneši organizovala je danas parastos za sedam poginulih boraca Vojske RS iz ovog sela i 113 žrtava Drugog svjetskog rata.

Mještani Sitneša dali su ogroman doprinosu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu RS. Iz ovog mjesta 225 stanovnika bili su u VRS. Sa ratnog puta nije su se vratila sedmorica sitneških boraca.

„Nenad Vujić je poginuo 11. 5. 1994 .godine na trebavskom ratištu, Savo Berić nestao 10. 9. 1995.godine na ozrensko-vozućkom ratištu, Milan Novaković poginuo na ozrensko-vozućkom ratištu 10. 9. 1995.godine, Vlajko Novaković pripadnik Prve srbačke lake brigade umro 1995. godine, Božo Babić nestao na ozrensko-vozućkom ratištu 10. 9. 1995.godine i Dušan Savandić nestao na ozrensko-vozućkom ratištu 10. 9. 1995.godine i Goko Topić nestao na ozrensko-vozućkom ratištu 10. 9. 1995.godine “, rekla je Ljubinka Novaković.

Počast poginulim borcima odata je paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, a pomenu su, osim članova porodica poginulih boraca i mještana Sitneša, prisustvovali: delegacija Opštine Srbac na čelu sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem, opštinske i mjesne boračke organizacije Sitneši i Srđevići, delegacija Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srbac, komandant Drugog bataljona Prve srbačke brigade Zoran Đukić, delegacije Osnovne škole ,,Vuk Karadžić “ Sitneši, Mjesne zajednice Sitneši i SUBNOR-a Srbac.

Parastos je služio sveštenik Nenad Đurić koji je podsjetio da su srpski junaci sa ovih prostora pali boreći se za narod i njegovu slobodu i izrazio nadu da se rat na ovim prostorima više nikada neće dogoditi.

„Kada bi se sva bezumlja ovoga svijeta mogla smjestiti u jednu misao onda bi trebalo da izgovorimo riječ ,,rat”.“ Srpski narod je u toku svoje istorije ratovao i stradao nemali broj puta. U toku borbi narod je ispoljio dvije vrline, a to su žarka ljubav prema otadžbini i velika snaga svog viteškog duha. Srpski vojnik se borio i ginuo za slobodu. Teško je naći riječi utjehe za sve porodice koje ostadoše bez svojih najbližih, ali jedino nam ostaje da uputimo molitve i vapaj Hristu Bogu da nam podari utjehu i podari pokoj svim postradalim borcima VRS”, rekao je u svojoj besjedi sveštenik Đurić.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan obraćajući se prisutnima je rekao da se nikada ne smije zaboraviti da su ovih sedmorica boraca dali svoje živote za otadžbinu.

,,Nažalost 10. septembra 1995. desilo se da za jedan izgubimo 24 saborca. Nikada ne smijemo zaboraviti taj dan. Hvala vam što ste danas zajedno sa nama da se prisjetimo naših poginulih drugova. Pozivam vas da se okupimo oko jednog cilja, a to je opstanak RS” rekao je Goran Plotan.

Prigodan kulturno-umjetnički program organizovali su učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić “ Sitneši.