Dani sjećanja na stradanje Srpčana na vozućkom ratištu: Otkrivena spomen ploča nestalim borcima

Polaganjem cvijeća na spomen kosturnici na gradskom groblju u Srpcu danas je počelo obilježavanje 29. godišnjice od stradanja Srpčana na vozućkom ratuštu, u znak sjećanja na 10.9.1995. godine, kada su na Vozući za jedan dan poginula 24 borca Srbačke brigade, dok je preko 30 njih ranjeno.
Tim povodom otkrivena je i spomen ploča na kosturnici, sa ispisanim imenima deset nestalih boraca iz Srpca, čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu identifikovani, a u pitanju su: Božo Babić, Savo Berić, Željko Dragičević, Dragoljub Đurđević, Dragan Kljajčin, Živko Majstorović, Milomir Malić, Dušan Savandić, Ilija Stajić i Mile Tihomirović. Spomen ploču su otkrili unučići nestalih boraca.
Duško Mitrić, predsjednik Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova na području opštine Srbac, rekao je da se radi o srbačkim borcima koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske nestali na ozrensko-vozućkom ratištu i dodao da je spomen ploča postavljena uz finansijsku pomoć Opštine Srbac, a na inicijativu i uz saglasnost porodica nestalih boraca.
Cvijeće na spomen kosturnicu su položile porodice poginulih i nestalih boraca i zajednička delegacija Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova i Opštine Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, a potom su iste delegacije položile cvijeće i na centralnom spomen obilježju u Srpcu. To su još učinili i predstavnici Boračke organizacije opštine Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja SUBNOR, Ujedinjenog ravnogorskog pokreta, Udruženja penzionera opštine Srbac i druge delegacije.
Zajednička delegacija Odbora i Opštine Srbac, kao i porodice poginulih boraca, odali su počast stradalima i u spomen sobi, a parastos za poginule, nestale i umrle borce služio je sveštenik srbačke parohije Mile Drinić.
Potresan odlomak iz knjige “Ratne priče”, autora doktora Milana Pavlovića, pod nazivom “Posljednji dan”, koji govori o stradanju Srpčana na Vozući 10.9.1995. godine, pročitao je nekadašnji potpukovnik Vojske Republike Srpske i načelnik štaba srbačke brigade, Vićo Kovačević.
Obilježavanje Dana sjećanja biće nastavljeno danas u 19 časova kada će se u sali Skupštine opštine Srbac održati Veče posvećeno stradanju Srpčana na Vozući.
U ponedjeljak, 9. septembra u 12 časova održaće se parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja Mjesne zajednice Sitneši, a u utorak 10. septembra biće organizovan marš “Stazom egzodusa” od Tumara do Stoga, dug 22 kilometra, za koga se prijavilo oko stotinu Srpčana.
Obilježavanje Dana sjećanja završava u srijedu, 11. septembra parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske sa područja mjesne zajednice Kobaš sa početkom u 11 časova.