Za srbačke mališane sa radom počeo novi vrtić, uskoro svečano otvaranje

Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac ozvaničio je početak nove školske godine za 247 mališana koji su upisani u dvije organizacione jedinice, od čega njih 197 pohađa nastavu u novom objektu vrtića u ulici Danka Mitrova u Srpcu, koji je danas po prvi put otvorio svoja vrata za osam vrtićkih grupa uzrasta od jedne do šest godina, dok je preostalih 50 mališana, uzrasta od jedne do tri godine, smješteno u ranijem objektu u ulici 11. novembra.
Time je naša lokalna zajednica dobila najsavremenije uslove za organizovanje predškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj, a sve zahvaljujući Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske koji su učestvovali u finansiranju izgradnje novog vrtića.
Po završetku radova na izgradnji ulice koja se rekonstruiše u neposrednoj blizini vrtića, očekuje se i svečano otvaranje ovog objekta, što bi trebalo biti realizovano u narednih 10 do 15 dana, potvrdio je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević koji je sa zamjenikom načelnika opštine Vladimirom Gužvićem danas obišao novi vrtić.
“Sa početkom školske godine krenuo je sa radom novi vrtić i uvjerili smo se da ima vrhunske uslove rada i najsavremenija sredstva, pomagala i opremu. Nakon završetka svih planiranih radova u blizini vrtića, priredićemo zvanično otvaranje objekta. Izražavam zadovoljstvo i stanjem u starom objektu vrtića gdje je urađeno renoviranje i takođe stvoreni uslovi za boravak mališana”, rekao je načelnik Dragosavljević.
Novi vrtić djeluje kao Radna jedinica “Srbija” u sastavu Javne ustanove Dječiji vrtić “Naša radost” Srbac.
Direktorica vrtića, Bogdana Miholjčić, rekla je da je prvi radni dan bio emotivan za sve vaspitače koji su izrazili zadovoljstvo uslovima rada u novom prostoru.
“Presrećni smo jer je sve jako lijepo uređeno. Imamo najbolju opremu i edukativne igračke koje su potrebne za rad sa djecom, kako u samom objektu, tako i u dvorištu vrtića, a svaka učionica ima svoj garderobarnik i sanitarni čvor”, rekla je Miholjčić.
Novi vrtić pohađaju jaslička, starija jaslička, srednja, mješovita, dvije male i dvije starije grupe, a u raniji objekat vrtića smještene su mala jaslička i dvije starije jasličke grupe.
“Moram naglasiti da i naš dosadašnji vrtić ima odlične uslove rada i nedavno smo adaptirali ovaj prostor, tako da smo zadovoljni kako to izgleda. To je vrtić za koga nas vežu brojne uspomene i koji je iznjedrio mnoge generacije, odiše toplinom i radošću i veoma nam je drago što je zadržao svoju funkciju i omogućio da upišemo veći broj djece u ovoj godini”, rekla je Miholjčić.
Ona ističe da je kapacitet novog vrtića 200 djece a u ranijem objektu vrtića ima prostora za upis još četiri grupe, što stvara prostor da se u bliskoj budućnosti broj upisane djece dodatno poveća.
“Moramo vidjeti kako će to sve funkcionisati i da li ćemo se proširivati, što jeste naša želja kako bi sva djeca bila obuhvaćena, a to će zavisiti od potreba roditelja, broja vaspitača sa kojima raspolažemo i niza drugih faktora. Smatram da je rano učenje neophodno i potrebno svakom djetetu za što bolji i kvalitetniji razvoj”, istakla je Miholjčić.
Prema njenim riječima, na nedavnom konkursu imali su veliku zainteresovanost roditelja za upis djece, a jedan broj njih trenutno nisu uspjeli primiti zbog objektivnih okolnosti.
“Od oko 40 zahtjeva koji su preostali, jedan broj nije konkurisao za septembar, već za proljeće. Imali smo oko desetak takvih zahtjeva roditelja koji su bili svjesni velike gužve koja će vladati u septembru. Isto tako, imamo veliki broj djece različitog uzrasta i to najviše onih do godinu dana, ali nedovoljno za jednu kompletnu grupu. Takođe, nemamo dovoljno djece za jednu kompletnu grupu uzrasta tri do četiri godine, tako da ćemo morati praviti mješovitu grupu ili u jasličkom dijelu ili u dijelu vrtićke grupe”, rekla je Miholjčić.
Cijena boravka djece u vrtiću ostala je ista i iznosi 120 KM za jedno dijete, 200 KM za dvoje, 240 KM za troje, dok je upis za četvrto dijete besplatan, uz uslov da su sva djeca polaznici predškolske ustanove.
“Već godinama nismo povećavali cijenu, za razliku od drugih vrtića u okruženju. Za sada će ostati i dalje ista a da li će se u budućnosti mijenjati to još uvijek ne možemo znati u ovom trenutku”, rekla je Miholjčić.
Do potpunog završetka svih radova u novom vrtiću ostalo je da se obave neke sitnije intervencije, ali su zadovoljeni svi potrebni uslovi da školska godina može nesmetano početi.
“Uglavnom se radi o određenim policama koje je potrebno postaviti u ostavu i vešeraj, zatim televizori u učionicama i slično, tako da očekujemo izvođače radova da to uskoro namjeste i uvežu, ali to nije nešto što ometa vaspitno-obrazovni rad koji se odvija u skladu sa planom i programom”, naglasila je Miholjčić.