Završena obuka kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za Lokalne izbore 2024.

U Srpcu je završena obuka kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora za Lokalne izbore 2024. koji će se održati 06.oktobra.Ispred CIK BiH obuku za našu izbornu jedinicu provode instruktori imenovani od strane CIK Ranko Radovanović iz Laktaša,Novka Bijelonić Petrović iz Prnjavora i Duško Mitrić iz Srpca„Mi u Srpcu ovu sedmicu provodimo obuku onako kako je to propisano od strane Centralne izborne komisije BiH i mogu reći da obuka teče predviđenom dinamikom.U prve dvije grupe imaju prijavljena 83 kandidata.Dobili smo spisak prijavljenih kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora podjeljene u dvije grupe,a danas završava obuka za drugu grupu.Očekujem da će sredinom septembra uslijediti i obuka ostalih članova biračkih odbora „kaže instruktor obuke, predsjednik OIK Srbac Duško Mitrić.

“Obuka je trajala 5 dana a jedna od izmjena Izbornog zakona BiH je da CIK BiH imenuje predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora .U skladu s tim CIK BiH je raspisala Javni poziv da se prijave svi oni koji su zainteresovani da budu predsjednici ili zamjenici predsjednika biračkih odbora a uporedo s tim raspisan je javni poziv za instruktore koji provode obuku za potencijalne predsjednike odnosno zamjenike predsjednika biračkih odbora. To je novina za razliku od prethodnih izbornih ciklusa a i dalje ostaje u nadležnosti opštinskih izbornih komisija da imenuje ostale članove biračkih odbora na prijedlog političkih subjekata“, rekao je Mitrić.

Kampanja za Lokalne izbore u BiH trajaće od 6.septembra do 5.oktobra 2024.godine. Do sada je za ovogodišnje lokalne izbore u opštini Srbac registrovano oko 17 300 birača koji će imati pravo glasa na 33 biračka mjesta. U izborima za načelnika Opštine Srbac učestvuju dva kandidata: Mlađan Dragosavljević kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata-SNSD-Milorad Dodik i Želimir Urić kandidat SDS-volja naroda.U izborima za odbornike u Skupštini opštine Srbac učestvuje 9 političkih subjekata.