,,Dan Srđevčana“ svake godine okuplja sve veći broj mještana i njihovih potomaka

Peto po redu druženje pod nazivom ,,Dan Srđevčana“ okupilo je veliki broj mještana Donjih i Gornjih Srđevića, njihovih potomaka, ali i onih koji su iz ovih sela otišli u inostranstvo, ali se rado vraćaju u svoj rodni kraj gdje provode godišnji odmor ili nastavljaju život nakon odlaska u penziju.

Srđevčani su prvo odali poštu stradalim borcima Vojske Republike Srpske  iz ove mjesne zajednice, a to su Dobrivoje Nikolić, Aleksa Vučenović, Duško Brković, Slavko Vidović i Mirko Obradović. Pomen je služio sveštenik Nenad Đurić, koji je podsjetio na značaj čuvanja sjećanja na stradale borce i na ono što su oni učinili za svakog stanovnika Republike Srpske.

,,Ovo spomen-obilježje, kao i mnoga druga, svjedoči o stradanju našeg naroda, jer je naša zemlja zaista sveta zemlja, jer je natopljena krvlju vojnika  i vojskovođa, koji nisu marili za uslove i okolnosti, već su težili da sačuvaju ono što je važno, a to je da naša zemlja bude slobodna i da majke budu ponosne na njih, na ono što su učinili. U današnjem vremenu žrtva naših vojnika i vojskovođa se od strane mnogih obezvređuje, kako bi se naš narod prikazao u drugom svjetlu. Međutim, mi znamo da je to drugačije i das u njihova imena upisana u knjigu vječnosti i da su oni svojim životom posvjedočili ono najvrijednije, najiskrenije, najveće, a to je da su dali živote svoje za našu slobodu”, rekao je sveštenik Đurić.

Cvijeće su položili i svijeće prislužili članovi porodica poginulih boraca, ministrica finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović, načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Duško Mitrić, delegacija Mjesne zajednice i Mjesne borače organizacije Gornji Srđevići, predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Srbac  Branko Grahovac i drugi gosti i mještani.

Nakon pomena, u hramu u Gornjim Srđevićima služena je večernja molitva, a potom je uslijedilo druženje uz večeru, muziku uživo i prigodan kulturno-umjetnički program, koji su izveli čanovi FUG-a ,,Motajički vuk” Sitneši.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornji Srđevići Rade Gudalović kaže da je ovo druženje kojem se raduju svi Srđevčani, jer je to prilika da se na jednom mjestu okupe mještani raznih generacija koji trenutno žive u selu ili iz njega vode porijeklo.

,,Ovo je sve počelo prije šest godina na inicijativu mještana koji žive u inostranstvu i koji su željni svog rodnog sela, a druženju se radujemo i mi koji ovdje živimo. Cilj nam je samo druženje, da se okupimo, da se vidimo sa nekim ljudima sa kojima smo odrastali, a koje je životni put odveo na neko drugo mjesto. Želja nam je da ovo postane tradicija i nadamo se da ćemo u tome uspjeti”, rekao je Gudalović i dodao da su sredstva za organizaciju druženja prikupili putem donacija mještana,a podršku je pružila Opština Srbac, za koju Gudalović kaže da mnogo pomaže i kada su u pitanju infrastrukturni projekti u selu, a jedan od njih je izgradnja društvenog doma u selu. Veliku zahvalnost je izrazio i ministrici Zori Vidović.

Osim mještana, druženju su prisustvovali i gosti iz drugih mjesnih zajednica sa područja naše opštine, među kojima su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radojica Vidović, odbornici Skupštine opštine Srbac Jordan Kuvalja, Siniša Pantelić, Aleksandar Babić, zamjenik načelnika Vladimir Gužvić i drugi.

Prije večere, ispoštovan je običaj davanja poštenja. Poštenje je ove godine dato svešteniku Nenadu Đuriću, načelniku opštine Mlađanju Dragosavljeviću i ministrici finansija Zori Vidović.

Sveštenik Đurić je u svoj zdravici svim mještanima poželio sreću, dobro zdravlja i svako dobro od Gospoda Boga, prije svega djeci i omladini, a potom i starijim mještnima koji mladima generacijama mogu poslužiti kao primjer kao se voli i čuva svoje selo.

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović vodi porijeklo iz Gornjih Srđevića. Iako vrši visoku funkciju, nije zaboravila svoje selo. Uvijek se rado odazove na drženja koja se ovdje organizuju i srdačno porazgovara sa mještanima koji je sa zadovoljstvom dočekaju.

,,Veliku zahvalnost izražavam organizatorima i svima koji ste večeras ovdje. Ovo je zaista jedan impozantan skup na kojem je vidljiva sloga koja nam je itekako potrebna u ovim vremenima, a zahvaljujem i Crkvenom odboru i svešteniku koji su dali doprinos organizaciji večerašnjeg druženja. Mi koji smo porijeklom odavde, moramo se zajedno truditi da na području naše opštine stvorimo što bolje uslove za život, a samim tim pružiti sve ono što je potrebno ljudima za ostanak ovdje i zasnivanje porodica u svojim selima, u svom gradu, svojoj Republici Srpskoj. Živimo u teškim vremenima u kojima se Srpska bori sa velikim pritiscima, većim nego ikad u poslijeratnom periodu, ali ćemo raditi sve što je u našoj moći da se odupremo svemu tome i sigurni smo da ćemo slogom i jednistvom u tome uspjeti i da će svi narodi koji ovdje žive, bez obzira na vjeru i naciju, živjeti slobodno sa dobrim životnim standardom. Želim da ovo druženje nastave i mlade generacije, prenoseći ga na svoju djecu, učeći ih kako se voli rodni kraj”, rekla je ministrica Vidović.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević je Srđevčanima zahvalio na pozivu, poželio ugodno druženje, istakavši da je u ovoj mjesnoj zajednici primijetno jedinstvo koje je potrebno sačuvati i njegovati.

,,Ukazana mi je čast što sam večeras sa vama ovdje o ovakvom okruženju i ambijentu i drago mi je da se u ovoj mjesnoj zajednici organizuje jedno ovakvo druženje, jer je kod vas zaista vidljivo koliko ste složni, jedinstveni, koliko volite svoje selo i koliko se trudite da ga učinite još ljepšim. Ostanite takvi kakvi jeste- složni , jedni uz druge, jer je to izuzetno važno u današnje vrijeme. Ovdje se dešava mnogo toga kada su u pitanju razni projekti,  ne sumnjam da će tako biti i u narednom periodu, a lokalna uprava će vam u tome pružiti podrku koliko god bude u našoj moći”, rekao je načelnik Dragosavljević.

Druženje ,,Dan Srđevčana” je potrajalo do kasnih večernjih časova, a mještani rekli da s nestpljenjem očekuju novo druženje iduće godine, a prije toga je u planu da se na jesen okupe na ,,Srđevačkom prelu”.