IN MEMORIAM: PETAR KRČMAR

Na mjesnom groblju u Prijebljezima danas je sahranjen Petar Krčmar koji je preminuo u 78. godini i koji je tokom životnog i radnog vijeka obavljao niz odgovornih funkcija i dao značajan doprinos u odbrani srpskog naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Rođen je 9. januara 1946. godine u Poveliču gdje je stekao prva znanja i završio osnovnu školu.
Nakon gimnazije, koju je završio u Srpcu, otišao je u Beograd na Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer oklopno-mehanizovane jedinice, koju je uspješno završio 1969. godine. Iste godine, kao mlad oficir-potporučnik, počeo je raditi u Banjaluci.
Čitav radni vijek proveo je službujući u Jugoslovenskoj narodnoj armiji.
Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je počeo rat na ovim prostorima, u Srpcu je formirana Prva srbačka laka pješadijska brigada i naređenjem komandanta Prvog krajiškog korpusa, generala Momira Talića, Petar je došao u Srbac gdje je pomogao komandantu brigade, tadašnjem majoru Miodragu Suvajcu, u formiranju brigade. Uspješno je vršio i koordinaciju između brigade i komande Prvog krajiškog korpusa.
U drugoj polovini 1992. godine, Petar je napustio brigadu pošto je naređenjem generala Talića postao komandant Prve čelinačke lake pješadijske brigade. Cijeli Odbrambeno-otadžbinski rat proveo je na toj dužnosti, a ratni putevi su ga ponovo spojili sa srbačkom brigadom na oraškom ratištu, gdje je treći bataljon srbačke brigade, rame uz rame sa borcima iz Čelinca, branio sjevernu granicu Republike Srpske.
Ratni put Petra Krčmara karakteriše, prije svega, poštenje i izuzetno vojničko držanje. Iako je na prvi pogled djelovao strogo, jako dobro je razumio strahote rata i imao je veliko razumijevanje za svoje borce.
Za pošten i častan odnos u službi, kao i za izuzetan doprinos u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, odlikovan je sa nekoliko visokih odlikovanja: Ordenom Narodne armije, Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačetama, Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom te Ordenom Karađorđeve zvijezde.
Nakon rata, Petar se aktivno uključio u rad Boračke organizacije opštine Srbac gdje je dao svoj doprinos u poboljšanju materijalnog i svakog drugog statusa boračkih kategorija građana.
Za izuzetan doprinos u radu i aktivnostima Boračke organizacije, 2022. godine, povodom obilježavanja krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske, Mitrovdana, Boračka organizacije opštine Srbac mu je dodijelila zahvalnicu.
Petar Krčmar je obavljao i druge odgovorne dužnosti, bio je odbornik Skupštine opštine Srbac i poslanik šestog saziva Narodne skupštine Republike Srpske od 2002. do 2006. godine.
Iza sebe je ostavio suprugu Branku, kćerke Mirtu i Bojanu, unučad i ostalu tugujuću rodbinu.