Spoj kultura sa tri kontinenta oduševio publiku u Razboju LJevčanskom

Nesvakidašnji spoj tradicije i običaja naroda sa tri kontinenta mogao se vidjeti sinoć u Razboju LJevčanskom u organizaciji Ansambla narodnih igara “Lijevče” gdje se na festivalu “LJevčanska Bošča” okupilo šest folklornih društava iz Kolumbije, Meksika, Poljske, Grčke, Srbije i Republike Srpske.

Društveni dom u Razboju je bio pretijesan da primi sve ljubitelje narodnih igara iz Srpca i gradova u okruženju koji su došli da uživaju u ovom jedinstvenom koncertu, kakav se ne pamti u Lijevče polju.

Manifestaciju je otvorio ANI “Lijevče” sa Igrama iz Pirota a zatim su nastupili članovi KUD-a “Jedinstvo” iz Maradika kod Inđije koji su izveli Igre iz Leskovca.

Na scenu je potom stupio folklorni ansambl “Corazon del Semidesierto” iz meksičkog grada Keretaro, što je izazvalo prave ovacije prisutnih, baš kao i prije dvije godine kada su popularni “marijači” prvi put gostovali u Razboju LJevčanskom. Sa prepoznatljivim kostimima, instrumentima i muzikom bukvalno su digli publiku na noge, naročito one iz prvih redova koji su zajedno plesali s njima na sceni.

Čuvene narodne igre polke izveo je ansambl “Song and Dance Ensemble “Silesianie” University of Economics in Katowice iz Katovica u Poljskoj, a zanimljivo je da su svoje pjesme i običaje predstavljali širom svijeta, između ostalog i na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

Svoje talente predstavila je i ženska pjevačka grupa ANI “Lijevče” koju čine Nataša Krupljanin i Duška Malešević a zatim se na sceni pojavio ansambl “Colombia Folklore Cultural Foundation” iz grada Kali u Kolumbiji koji je učesnik brojnih svjetskih festivala. U koreografiji su pripremili tri različita dijela svoje zemlje, pacifički, karipski i andski, sa koloritnim kostimima i mnogo strasti.

Pažnju publike izazvala je i akademija tradicionalnih narodnih igara “Research Academy In Traditional Dances” iz grada Elasona u Grčkoj koja broji više od 450 članova u raznim sekcijama a dio njih predstavio se i na ovom festivalu.

Koncert su zatvorili članovi KUD-a “Jedinstvo” iz Maradika svojim drugim nastupom, a ovaj put izveli su Igre iz Bele Palanke sa kojom su osvajali brojne nagrade.

Po završetku festivala organizovano je zajedničko druženje svih učesnika i publike uz osvježenje i brojne specijalitete koje su pripremale domaćice iz sela, a odigrano je i zajedničko kolo.

Jordan Kuvalja, predsjednik ANI “Lijevče”, rekao je da je sedma po redu “LJevčanska Bošča” organizovana uz podršku Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, koje je u petak organizovalo festival “Kozarsko kolo” , na kojem su nastupila folklorna društva sa tri kontinenta a dio repertoara predstavljen je i publici u Razboju LJevčanskom. Festival “Kozarsko kolo” nalazi se u svjetskoj porodici CIOFF festivala, partnerske organizacije UNESCO i UN, a pored Prijedora i Razboja, koncerti sa istim učesnicima se održavaju i u Brezičanima, Novom Gradu i Gradišci.

“Nama u Razboju ovaj festival čini posebno zadovoljstvo, to je naš ponos sela. Ovih dana smo napravili veliku stvar i postigli dogovor sa bratskim gradom Moršansk iz Rusije da razmjenimo kulturno-umjetnička društva i nadamo se njihovoj skorijoj posjeti, te da će biti prilike da i mi gostujemo kod njih”, rekao je Kuvalja.

Monika Alkeksandra Gonzales, vođa folklornog ansambla iz Kolumbije, kaže da je po drugi put u našoj zemlji i upućuje sve pohvale organizatorima.

“Uvijek gostujemo u dosta gradova i za nas je jako važno da upoznajemo druge kulture i običaje”, rekla je ona.

Adamari Diaz Munjos iz meksičkog Keretara kaže da je došla po prvi put i za sada nosi lijepe utiske.

“LJudi su prijatni a hrana je jako dobra i ukusna, pogotovo kolači i slatkiši koje smo probali. Nismo još naučili vaše tradicionalno kolo, ali se nadam da hoćemo”, rekla je Adamari.

Među posjetiocima koncerta su bili poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radojica Vidović, načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Srbac Nenad Bilanović i drugi.

Folkloraši iz pet zemalja juče su bili u posjeti Srpcu gdje ih je na prijemu u zgradi Opštinske uprave ugostio zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić a obišli su i manastir Osovica.