Održana junska sjednica srbačkog parlamenta.Za kapitalne investicije u ovoj godini planirano 20,6 miliona KM

Iz Plana kapitalnih investicija opštine Srbac za 2024.godinu za realizaciju 15 projekata planirano je 20,6 miliona KM od čega će grantovi Vlade Republike Srpske, BiH, Evropske Unije i ostalih donatora iznositi 18,28 miliona KM a sredstva iz budžeta opštine Srbac i učešća građana 2,33 miliona KM.

Ovo je jedan od zaključaka sa 29. po redu, sjednice Skupštine opštine Srbac kojom je predsjedavao predsjednik Miloš Budić a kojoj je prisustvovalo 19 odbornika. Odsustvo sa sjednice pravdali su: Bojana Miholjčić Šapurić, Bojan Đenić, Dragan Lepir, Goran Marić, Danijela Božić Novković i Danko Dragojević.

Najveći kapitalni izdatak, u iznosu od 16 miliona KM predviđen je za rekonstrukciju putnih pravaca Srbac-Korovi a 1,3 miliona KM biće izdvojeno za asfaltiranje i izgradnju puteva ili dijela puteva u mjesnim zajednicama širom srbačke opštine.

Radi se o putevima Glamočani-Gornji Kladari-Tukovi, put u zaseoku Dvorine, put u zaseoku Bela Ruža u Sitnešima, putevi u zaseoku Gornjani u Bajincima, put u zaseoku Mihajlović i dio ulice Vuka Karadžića u Srpcu, put u zaseoku Ćosići u Poveliču i zaseoku Popović u Razboju Ljevčanskom, put u zaseoku Rijeka, zatim lokalni putevi u Vlaknici, Razboju Ljevčanskom-krak Mikić i naselju Sunce ka Vodovodu, te ulici Motajičkog odreda u Srpcu – krak. Vršiće se i asfaltiranje i izgradnja propusnih kanala dijela ulice Branka Ćopića u Srpcu.

Predviđena je i izrada projektne dokumentacije (glavnog projekta) za izgradnju zgrade za mlade bračne parove – lamela 2 (21.000 KM), nabavka proizvoda za opremanje objekta novog dječijeg vrtića (562.055 KM), radovi na izgradnji kraka ulice Danka Mitrova (421.200 KM) i izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta prvog reda sa lokalnim saobraćajnicama (600.000 KM).

Izvodiće se i radovi na izgradnji, sanaciji i opremanju sportske infrastrukture (344.000 KM) i to nastavak izgradnje sportskog centra Sloga, izgradnja sportskog terena u Župskom Razboju i izvođenje radova vezanih za osnivanje centra za sportsko-rekreativne i terapeutske aktivnosti u opštini Srbac.

Predviđeni su i radovi na rekonstrukciji, sanaciji i opremanju objekata kulture (405.000 KM), i to izgradnja društvenog doma u Srđevićima, sanacija društvenog doma u Nožičkom, fasadne obloge doma u Kukuljama, društvenog doma u Liliću i Kaocima i rekonstrukcija objekta za galeriju i depo slika – druga faza.

Od ostalih projekata tu su razvoj plasteničke proizvodnje na području opštine Srbac (311.926 KM), uklanjanje arhitektonskih barijera u gradskom jezgru (18.000 KM), izgradnja vodovodne mreže u MZ Nova Ves-zaseok Seferovača (56.503 KM), proširenje vodovodne/kanalizacione mreže na području opštine Srbac-MEG projekat (300.000 KM), proširenje javne rasvjete na području opštine Srbac (35.000 KM) i nabavka specijalizovanog vozila za dijalizu (80.000 KM).

Kada je riječ o nastavku izgradnje sportskog centra Sloge na gradskom stadionu u Srpcu, odbornik Branko Grahovac je rekao da su radovi počeli prije dvije godine, kada je od strane Fudbalskog saveza BiH uplaćeno 200.000 KM, što je polovina od planiranog iznosa, a ostatak novca trebao bi biti uplaćen u narednim mjesecima.

„Imamo pisano obećanje predsjednika Fudbalskog saveza RS i BiH, Vice Zeljkovića, da će krajem juna biti uplaćeno 100.000 a u septembru još 100.000 KM za završetak radova. Izražavam zahvalnost u ime svih ljudi koji to željno iščekuju jer je veoma značajno da klub koji se takmiči u nižim ligama dobije tako značajna sredstva u situaciji kada djeluje veliki broj fudbalskih klubova u Republici Srpskoj i BiH“, rekao je Grahovac.

Odbornik Želimir Urić je, između ostalog, pohvalio izgradnju prvog kružnog toka, s tim da je skrenuo pažnju da se radi o prevelikom iznosu za jednu takvu raskrsnicu, u koju je planirano da se uloži 600.000 KM, te dodao da se godinama čekalo i na rekonstrukciju puta Srbac-Korovi, što bi takođe trebalo biti realizovano.

„Apelujem da se sredstva predviđena kroz MEG projekat za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže usmjere u Brusnik, a da se prilikom proširenja javne rasvjete poveća broj rasvjetnih tijela na području mjesne zajednice Bardača“, rekao je Urić.

Odbornik Aleksandar Babić pohvalio je napore Opštine Srbac da uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske poveća broj mjesnih zajednica koji će biti obuhvaćen kapitalnim izdacima, dok je odbornik Jordan Kuvalja rekao da je preko republičkih i državnih institucija potrebno pronaći model da se pristupi rekonstrukciji i očuvanju starijih objekata, koji su od kulturnog i javnog značaja. U diskusiji je učestvovao i odbornik Saša Jovičić koga je zanimalo da li još uvijek ima slobodnog zemljišta za izgradnju novih pogona u industrijskoj zoni u Sitnešima i kada će se konkretnije pristupiti uređenju ušća Vrbasa u Savu u cilju razvoja turizma i privrede.

Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić rekao je da su, kada je riječ o ušću, krenuli početni poslovi oko projektovanja tog dijela grada i urađeno geodetsko snimanje, a radi se o zoni od 165 dunuma zemljišta.

„Uradili smo idejno rješenje i zoning plan kao preduslove da bi se krenulo sa građevinskim radovima i trenutno smo u fazi izrade urbanističko-tehničkih uslova za prvu zonu, uređenja kanala bivšeg korita Vrbasa, kao početne faze odakle bi sve poteklo. Radi se o velikoj površini i ogromnom projektu i još uvijek čekamo rješenja od projektanata na koji način bi se građevinski riješilo napajanje tog kanala i sastavljanje sa koritom Save“, rekao je Gužvić.

Navodi da je prvobitna ideja bila da se korito Vrbasa napravi plovnim kako bi se omogućili i turistički sadržaji u toj zoni.

„Razmišljamo i na koji način organizovati upravljanje tom zonom, da li da idemo sa samostalnim finansiranjem tog projekta u saradnji sa Vladom Republike Srpske ili sa javno-privatnim partnerstvom sa drugim investitorima. Očekivanja su velika a sve to će iziskivati značajna sredstva jer takva vrsta projekta vezuje prekograničnu saradnju, turističke sadržaje i privredu jedne lokalne zajednice što je privlačno za strane investitore i grantovska sredstva“, istakao je Gužvić.

Prema njegovim riječima, oformljen je kvalitetan tim u formi Odsjeka za razvoj u Opštinskoj upravi a kao rezultat dobrog rada svih zaposlenih u upravi stigla je nagrada u vidu grantovskih sredstava kroz MEG projekat za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže.

„Među nagrađenim opštinama bili smo treći i potrudićemo se da kvalitetno usmjerimo ova sredstva u saradnji sa kolegama iz UNDP BiH. Da li će to biti Brusnik ili neka druga mjesna zajednica zavisi i od rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i drugih rigoroznih uslova koje moramo ispuniti, ali je svakako činjenica da je proširenje vodovoda prema Brusniku jedan zahtjevan projekat, kako tehnički, tako i finansijski“, rekao je Gužvić i istakao da su učešćem kroz brojne javne pozive i projekte uspjeli u proteklih par mjeseci obezbijediti oko pola miliona grantovskih sredstava a očekivanja su da taj iznos bude i veći.

Načelnik Mlađan Dragosavljević u izjavi za Radio Srbac je rekao da je završila još jedna od sjednica koja je potvrdila visok nivo demokratije i parlamentarizma koji je prisutan u radu naše skupštine što čini svima zadovoljstvo i sasvim je sigurno da takav način stvara dobre pretpostavke u interesu svih građana.

“Najviše pažnje izazvala je tačka oko Plana kapitalnih investicija a jedna opšta konstatacija je da smo uspjeli u ovakvim okolnostima napraviti takav plan koji će biti nastavak kapitalnih investicija iz prošlih godina kada smo zaista uspijevli da značajne finansijske izvore usmjerimo ka investicijama na području cijele naše lokalne zajednice .Takav je slučaj I ove godine.Iako smo svi svjesni da su zbog globalnih ekeonomskih poremećaja koji se odražavaju i na prilike kod nas i na naš lokalni budžet imali otežavajuće okolnosti da bismo uspjeli predložiti ovakav Plan kapitalnih investicija.Optimista sam da ćemo uspjeti a pored investicija koje su u toku i u završnoj fazi sasvim sam siguran da ćemo imati jednu uspješnu godinu”rekao je Dragosavljević.

Zadovoljan radom parlamenta bio je i predsjednik skupštine Miloš Budić

“Održali smo 29. sjednicu parlamenta koja je prošla dosta korektno.Izražavam zadovoljstvo radom i diskusijama odbornika i mislim da izlazimo svi zadovoljni sa sjednice i pozicija i opozicija.Ostala nam je još jedna sjednica do isteka četverogodišnjeg mandata,a moje su želje da i dalje nastavimo sa radom u istom tonu”rekao je predsjednik SO-e Miloš Budić.

O ostalim tačkama dnevnog reda informisaćemo vas u narednim izvještajima.