Srbački poljprivrednici dobili korisne savjete o plasteničkoj proizvodnji povrća

Poljoprivredni klaster GLS (Gradiška-Laktaši-Srbac) pokrenuo je AGMentor centar za edukaciju u poljoprivredi, čiji je cilj povećati znanje poljoprivrednih proizvođača o savremenim proizvodnim praksama, a jedno od predavanja održano je juče za srbačke poljoprivrenike.

Tema je bila  “Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru”, a predavači su bili prof. dr Vida Todorović i diplomirani inženjer poljoprivrede Draško Bašić.

Menadžer poljoprivrednog klaster ,,GLS” kaže da je ovo jedna od novih aktivnosti koja za cilj ima pružanje podrške i prenošenje novih saznanja poljoprivrednicima o plasteničkoj proizvodnji povrća.

,,Sa današnjim predavanjem počinjemo sa radom Agri-mentor centra za edukaciju poljoprivrednika, čiji je cilj da održavamo razni vid predavanja, prvenstveno o biljnoj proizvodnji, a krećemo sa ciklusom predavanja o proizvodnji povrća u zatvorenom prostoru. Obezbijedili smo stručnjake iz oblasti uzgoja povrća, koji su objedinili praksu i nauku, a želim da istaknem i dobru saradnju sa Opštinom Srbac i podršku IFAD projekta koji je započeo ovu aktivnost zajedno sa Opštinom, sa ciljm podrške poljoprivrednicima koji žele da proizvode hranu za sebe i za tržište. Podrška se ogleda i u dodijeljenim plastenicima na području regije Gradiška, Laktaši, Srbac”, rekao je Ćikić i dodao da su ciljna grupa proizvođači koji su postavili plastinke od 50 do 100 kvadrata i koji uzgajaju povrće za sebe, ali i koji bi bili spremni da budu tržišno orijentisani.

Prof. dr Vida Todorović je izjavila da će poljoprivredni proizvođači dobiti prave smjernice o pravilnom rasporedu biljaka i načinu uzgoja, kako bi njihova proizvodnja bila što uspješnija, ističući da je za pobornike zdravog uzgoja povrća ovo veoma korisno saznanje.

,,S obzirom da su prisutni proizvođači koji se bave proizvodnjom povrća u malim zaštićenim prostorima kao što su plastenici od 50 do 100 kvadrata, govorićemo o mogućnostima i načinima da svojoj porodici u tim prostorima obezbijede zdravo povrće tokom cijele godine, a, između ostalog, kako pravilno rasporediti vrste kako bi imali što uspješniju proizvodnju”, rekla jem Todorović i dodala da je povrće grupa biljaka koja itekako omogućava da se u svojoj bašti tokom cijele godine može imati nešto, samo su potrebni edukacija i znanje.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Draško Bašić kaže da se njegovo predavanje odnosi na probleme sa kojima se proizvođači mogu susresti i na savjete kako te probleme prevazići.

,,Prikazaćemo primjere iz prakse, kao što su simptomi nedostataka makro i mikro elemenata, simptomi bolesti i štetočina, a s ciljem kako bi proizvođači znali sve to prepoznati i pravovremeno djelovati, što će im obezbijediti što bolje prinose. Baziraćemo se na najčešće gajene kulture, a to su paradajz, paprika i krastavac”, rekao je Bašić i dodao da Srbac ima potencijal za ozbiljniju proizvodnju pomenutog povrća.

Poljoprivrednik Slaviša Suvajac kaže da se bavi plasteničkom proizvodnjom krastavca, paprika, kupusa. Suvajac dodaje da se ranije bavio uzgojem povrća na otvorenom, ali da je zbog većeg prinosa prešao na plasteničku, jer je bilo teško imati uspješnu proizvodnju zbog insekata i vremenskih uslova.  Ističe da su ovakve edukacije značajne, jer od stručnih ljudi dobiju korisne savjete.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kaže da opština Srbac ima potencijal za uspješnu plasteničku proizvodnju, a da je loklana uprava poljoprivrednicima pružila podršku za nabavku plastenika, a taj vid pomoći će biti nastavljen i u narednom periodu.

,,Naša lokalna zajednica koja je orijentisana prema oblasti poljoprivrede pruža ogromne potencijale kada je u pitanju proizvodnja povrća u zatvorenom prostoru i na području naše opštine imamo nekoliko većih poljoprivrednih proizvođača. Mi smo prepoznali taj potencijal i dobrim dijelom smo se posvetili tom aspektu, tako da smo u proteklih nekoliko godina omogućili sufinansiru nabavku preko 200 plastenika ili oko 20 hektara mogućnosti proizvodnje u zatvorenom prostoru. Kod većih proizvođača postoji želja za dalje proširenje proizvodnje i nadamo se da će njihov razvoj ići uzlaznom putanjom”, rekao je načelnik i pohvalio održanu prezentaciju na kojoj su poljprivrednici čuli mnoge korisne informacije i dobili odgovore na razna pitanja.

Osim poljprivrednika i načelnika opštine, predavanju je prisustvovao i načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelanosti.