KUD “Đerdan” se vratio iz Graca prepun utisaka: Koncert za pamćenje i saradnja sa novim folklornim društvima

Oko 40 članova Kulturno-umjetničkog društva “Đerdan” iz Kukulja nastupilo je u subotu, 15. juna na koncertu “Zaigraj-Zapjevaj” koga je organizovao KUD “Sveti Sava” iz Graca.

Radojica Vidović, predsjednik KUD-a “Đerdan”, rekao je da su tri dana boravili u Austriji odakle nose samo pozitivne utiske a koncert na kome su nastupili sa još desetak folklornih društava iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, Italije i Austrije, bio je, kako kaže, za pamćenje.

“Djeca su bila prepuna utisaka i pozitivne energije a domaćini su se potrudili da se osjećamo kao kod svoje kuće, na čemu im iskreno zahvaljujem. Sreli smo na manifestaciji dosta naših Srpčana koji se nalaze na privremenom radu u Austriji i veče je u svakom pogledu bilo protkano emocijama”, rekao je Vidović i istakao da su, pored KUD-a “Petar Kočić” iz Nove Topole, bili jedini predstavnici iz Republike Srpske.

Vidović kaže da su uspostavili kontakt sa KUD-om “Sloga” iz Vićence i KUD-om “Zavičaj” iz Klagenfurta i u planu je da takođe u skorije vrijeme gostuju na njihovim koncertima.

“Takođe smo se dogovorili da na jednom od naših koncerata naredne godine uzvratimo posjetu i ugostimo naše prijatelje iz KUD-a “Sveti Sava” iz Graca i nadamo se dugogodišnjoj uspješnoj saradnji”, istakao je Vidović.

Dodaje da su boravak u Gracu iskoristili i da obiđu kulturno-istorijske i turističke znamenitosti ovog grada, što je na njih takođe ostavilo jak utisak.

KUD “Đerdan” će i ove godine biti domaćin devetih po redu Ivanjdanskih folklornih susreta u Kukuljama koji će se održati 6. jula, povodom seoske i hramovne slave.

“Ugostićemo oko četiri do pet folklornih društava iz Republike Srpske sa kojima sarađujemo i nadamo se dobroj posjeti kako bismo svi zajedno obilježili slavske svečanosti u našem selu”, rekao je Vidović.