Obilježena 20. godišnjica od osvećenja Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Razboju i osveštan prohijski dom

Pravoslavni hram Preobraženja Gospodnjeg u Razboju molitveno je proslavio jubilej povodom 20 godina od osvećenja.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo preosveštenstvo episkop marčanski gospodin Sava, vikarni episkop NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita banjalučkog Jefrema, uz sasluženje arhimandrita Teofila, igumana manastira Osovica i sveštenstva eparhije banjalučke i crnogorsko-primorske.

Odlukom Njegovog visokopreosveštensva mitropolita banjalučkog gospodina Jefrema, protonamjesnik Mladen Prodanović odlikovan je u čin protojereja za pokazanu revnost u parohijskoj službi i primjeran porodični život.

Dočekujući Njegovo preosveštenstvo episkopa marčanskog Savu i obraćajući se prisutnima, protojerej Prodanović je zahvalio vjernicima koji su došli i istakao da su 20. godišnjicu osvećenja hrama liturgijski proslavili, a da se danas proslavlja usomena na Svetog Joanikija .

,,Zadovoljstvo mi što smo se danas okupili u Hramu Preobražnje Gospodnjeg da obilježimo uspomenu na Svetog sveštenomučenika Joanikija Lipovca, koga je ratni vihor Drugog svjetskog rata doveo u naše Lijevče polje. Po predanju, posljednju Svetu liturgiju vladika je služio u našem starom hramu u Razboju. Na prijedlog blažnopočivšeg mitroplita Amfilohija, a blagoslovom episkopa Jefrema, već devet godina na ovaj praznik služimo Svetu liturgiju, moleći se novomučenicima srpskim da mole Gospoda za spasenje roda srpskoga”, rekao je protojerej Prodanović.

U svojoj besjedi, episkop Sava je rekao da su hramovi svetionici koji nas vode pravim putem i čestitao protojereju Prodanoviću na dodijeljenom činu.

,,Neka nam je blagosloven i srećan ovaj dan u koji smo se sabrali pod svodovima ovog hrama u kome se parohijani ove parohije Razboja, ali i drugih mjesta, već 20 godina, sabiraju na molitvu Gospodu, sabiraju da se susretnu licem u lice sa Gospodom svojim, da mu se u svojjim molbama i molitvama obrate za svaku duhovnu i bilo koju drugu potrebu, ali i da Gospodu zahvale na svemu onome što daje, a sve što je dobro – od Boga je. Sabrali smo se u hramu koji proslavlja 20 godina od svog osvećenja, u hramu koji je već od momenta završetka postao simbol Razboja i orjentir, ne samo onima koji žive ovdje, već i onima koji prolaze ovuda. Orjentir i svetionik, jer hram Božji u jednom mjestu i jeste upravo to – svetionik koj nam pokazuje koji je to pravi put kojim treba da idemo da bismo stigli do cilja kojem smo se uputili”, rekao je episkop Sava i čestitao prtojereju na činu, istakavši da je taj čin velika odgovornost koju će Prodanović sasvim sigurno znati da nosi.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, izvršeno je osvećenje parohijskog doma koji je izgrađen donatorskim sredstvima i prilozima vjernika, a nedavno su završeni i radovi na sanaciji fasade hrama.

Među brojnim zvanicama i prisutnim vjernicima, današnjim vjerskim obredima prisustvovao je i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, odbornici u Skupštini opštine Srbac Siniša Pantelić i Želimir Urić.

,,Zadovoljstvo mi je i čast što sam imao priliku da prisustvujem ovoj svečanosi, koju je na poseban način uveličao episkop Sava. Dvadest godina je lijep jubilej i danas ovdje vlada jedna prijatna atmosfera”, rekao je načelnik.