Javni poziv za dodjelu sredstava za podršku projektima mjesnih zajednica opštine Srbac

Odjeljenje za opštu upravu poziva savjete mjesnih zajednica sa područja opštine Srbac da podnesu zahtjev za dodjelu sredstava (na obrascu u prilogu) za projekte koji se odnose na rješavanje manjih infrastrukturnih radova na području mjesne zajednice, vanjsko i unutrašnje uređenje objekata mjesnih zajednica, nabavku opreme, uređenje dvorišta mjesnih zajednica, kao i uređenje značajnih objekata i okoline tih objekata na području mjesne zajednice.

Javnim pozivom je predviđena podrška projektima mjesnih zajednica na području opštine Srbac u ukupnom iznosu od 15.000,00 KM. Visina sredstava koja se dodjeljuje po pojedinačnom projektu iznosi do 2.500,00 KM a sredstva će biti dodjeljena za podršku onim projektima koja ostvare najveći broj bodova u skladu sa kriterijumima datim ovim javnim pozivom.

Uslovi i pravo učešća

Pravo učešća imaju savjeti mjesnih zajednica sa područja opštine Srbac.

Savjet mjesne zajednice ima pravo da predloži jedan projekat.

Javni poziv je upućen svim savjetima MZ i biće objavljen na zvaničnoj internet stranici Opštinske uprave opštine Srbac i oglasnoj tabli u opštinskoj upravi.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se razmatrati, a dokumentacija se ne vraća.

Obavezna dokumentacija za prijavljivanje na Javni poziv

Zahtjev za dodjelu sredstava se podnosi na za to predviđenom obrascu koji mora sadržavati:

 podatke o podnosiocu zahtjeva;-

 kratak opis projekta;-

 očekivani rezultati projekta;-

 iznos sredstava potrebnih za realizaciju projekta.-

Ostala potrebna dokumentacija:

 zapisnik sa sjednice Savjeta mjesne zajednice na kojoj su utvrđeni prijedlozi projekta za koji se traže sredstva ;-

 specifikacija roba, usluga ili radova navedenih u projektu, kao i procijenjena- vrijednost istih (predračun).

Izvori finansiranja projekata

Sredstva za realizaciju ovog javnog poziva planirana su u Budžetu opštine Srbac za 2024.godinu na potrošačkoj jedinici Odjeljenja za opštu upravu na poziciji 415200 – Mjesne zajednice.

Ukoliko postoji namjera sufinansiranja od strane građana i/ili donatora na području mjesne zajednice, bilo u robi/imovini, radu ili uslugama, na propisanom obrascu je potrebno navesti detaljan opis učešća.

Procedura i rok za prijavljivanje na Javni poziv

Prijava sa svom potrebnom dokumentacijom se podnosi u kancelariji broj 6. kod službenika nadležnog za poslove mjesnih zajednica u zgradi Opštinske uprave opštine Srbac ili preporučeno poštom na adresu: Opština Srbac, Trg boraca 1, 78420 Srbac. Prijava na ovaj javni poziv se podnosi u zatvorenoj koverti sa naznakom „ Za učešće na javnom pozivu za podršku projektima mjesnih zajednica- ne otvaraj “.

Javni poziv je otvoren do 14.7.2024.godine.

Kriterijumi za dodjelu sredstava

Zahtjevi za odobravanje sredstava će biti bodovani prema sljedećim kriterijumima:

Opravdanost i orginalnost projekta – 30

Budžet projekta ( racionalnost troškova, izvori finansiranja projekta) – 30

Broj i vrsta krajnjih korisnika (mladi, žene, ranjive kategorije stanovništva) – 20

Uticaj projekta na poboljšanje života građana – 20

U K U P N O – 100

Rokovi i način objavljivanja rezultata Javnog poziva

Rezultati Javnog poziva se objavljuju na internet stranici Opštinske uprave opštine Srbac i oglasnoj tabli opštinske uprave u roku od 15 dana od zatvaranja te se o istim obavještavaju savjeti mjesnih zajednica koji su podnijeli zahtjeve za dodjelu sredstva iz tačke 1. ovog javnog poziva.

Konačnu odluku o odobravanju sredstva donosi Načelnik opštine Srbac na prijedlog Komisije za provođenje Javnog poziva za dodjelu sredstva za podršku projektima mjesnih zajednica opštine Srbac, a uplata odobrenih sredstva iz budžeta opštine će se shodno odluci vršiti direktno dobavljaču roba ,usluga ili radova prema dostavljenom predračunu.