Narodna biblioteka Srbac otvorila novu internet stranicu

Foto: Narodna biblioteka Srbac

Narodna biblioteka Srbac izradila je internet stranicu www.nbs.rs.ba na kojoj će prezentovati svoje aktivnosti i čitaocima omogućiti da putem elektronskog kataloga potraže građu u zajedničkom katalogu biblioteka Republike Srpske.

Narodna biblioteka u Srpcu osnovana je 1950. godine od strane Sreskog narodnog odbora Srbac kao samostalna ustanova pod nazivom Sreska biblioteka Srbac sa fondom od 708 knjiga na 16.125 stanovnika i veoma lošim uslovima smještaja.

Od 1964. godine Biblioteka u Srpcu se organizaciono bolje sređuje kada dobija pogodnije prostorije, stalni kadar i odlukom Skupštine opštine Srbac ulazi u sastav Narodnog univerziteta.

Biblioteka ponovo postaje samostalna 2008. godine i dobija ime JAVNA USTANOVA NARODNA BIBLIOTEKA SRBAC.

Danas ova ustanova zapošljava 5 radnika, od toga 4 stručna bibliotekara. Posjeduje oko 35.000 knjiga i smještena je na prostoru od 160 metara kvadratnih, ima 2 čitaonička prostora, a raspoložive police postaju pretijesne za smještaj sve većeg broja knjiga.

U sadašnji prostor Biblioteka je uselila 1972. godine, izgradnjom Doma kulture. Dosta postojeće opreme je još iz tog vremena i dosta dobro je očuvana. Savremeno bibliotekarstvo zahtijeva i modernizaciju opreme, što je i učinjeno 2023. godine kada je izvršena rekonstrukcija i oplemenjen je prostor Narodne biblioteke.

Struktura fonda je raznovrsna. Stručna literatura sadrži enciklopedije, leksikone, zbornike, filozofiju, psihologiju, religiju, društvene nauke, prirodne nauke, primjenjene nauke, umjetnost, sport, nauku o jeziku i književnosti, geografiju, istoriju, fond beletristike za odrasle i dječiji fond koji broji oko 8.000 publikacija.

Biblioteka posjeduje i Zavičajni fond koga čine 270 monografskih publikacija i oko 800 jedinica neknjižne građe koja se svojim sadržajem odnosi na Srbac.

Vrijedan dio fonda odnosi se na rad Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“, a koja postoji i djeluje od 1983. godine takođe u sastavu Narodnog univerziteta „Uglješa Kojadinović“, pa zavičajna zbirka posjeduje hemoroteku Kolonije, kao i sav propratni materijal i dokumentaciju u vezi sa organizovanjem i radom Kolonije, organizovanim izložbama, katalozima i drugim dokumentima.

U toku je izrada elektronskog kataloga cjelokupnog fonda Biblioteke, pa i Zavičajnog fonda, a 2007, 2009. i 2012. godine izrađena je Bibliografija Zavičajne zbirke. Poslednja Bibliografija je urađena 2021. godine.

Kulturni događaji koji se kreiraju u Biblioteci moraju biti tematski raznovrsni i namjenjeni svim uzrastima. Tu je došao do izražaja entuzijazam koji je inače svojstven bibliotekarima, a ispoljava se u radu Dječijeg odeljenja, održavanjem tematskih predavanja za učenike osnovne i srednje škole, recitatorske sekcije, organizovanog druženja penzionera, organizovanje bibliobusa i slično.

Biblioteka u okviru svojih redovnih aktivnosti organizuje književne večeri, promocije, predavanja, tribine i druge kulturno-obrazovne manifestacije. Sarađuje sa osnovnim i srednjim školama, njihovim bibliotekama i drugim ustanovama kulture iz Srpca, bibliotekama susjednih i drugih opština Republike Srpske i međunarodnim kulturnim organizacijama. Član je Društva bibliotekara Republike Srpske i Asocijacije BAM (Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa).

Godine 2021. pri Narodnoj biblioteci Srbac organizovan je i Ruski centar, sporazumom o saradnji između JU Narodna biblioteka Srbac i Tambovskog Državnog Tehničkog Univerziteta iz Ruske Federacije. Saglasnost za organizovanje ovog centra dala su Ministarstva prosvjete i kulture Ruske Federacije i Republike Srpske. Ruska humanitarna misija za Balkan i naši prijatelji iz Moskve donirali su veliki broj knjiga na ruskom jeziku, tako da je ovo najveći ruski centar od svih 13 koji su stvoreni na području Balkana.

U čitaonici biblioteke svoje stvaralaštvo predstavljali su brojni književni, umjetnički i naučni radnici. Između ostalog, pamte se Mladen Oljača, Branko Ćopić, Desanka Maksimović, Mira Alečković, Dragan Kolundžija, Dobrica Erić, LJubivoje Ršumović, Matija Bećković, Mirjana Bobić-Mojsilović i drugi pisci.

Biblioteka bi trebala i ubuduće da na kulturnoj mapi grada zauzme centralno mjesto i opstane kao čuvar provjerenih vrednosti, jer kada čitamo, uvijek smo u najboljem društvu.