Nekadašnji srbački srednjoškolci proslavili 50 godina mature


Matursko veče jedna je od svečanosti koje ostaju u sjećanju godinama ili čak do kraja života, jer se njom obilježava završtetak jednog životnog poglavlja.

Svojih srednjoškolskih dana i maturske svečanosti, u subotu se prisjetilo pedesetak nekadašnjih srbačkih srdnjoškolaca, koji su se ove godine okupili kako bi proslavili 50 godina mature. Pola vijeka je prošlo, ali su sjećanja i dalje svježa.
Riječ je o nekadašnjim učenicima trgovačke i metalske škole, generacija 1973/74. Da je drugarstvo bilo pravo i da imaju želju da i dalje traje govori podatak da su neki od njih, samo zbog okupljanja generacije, došli iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke.

Organizator okupljanja nekadašnjih maturanata trgovačke škole Mišo Kovačević kaže da su dva odjeljenja trgovaca brojala po dvadeset učenika. Isitče da su srednjoškolski dni bili lijepi, puni radosti i mladalačkog poleta, a razrednica im je bila Gordna Đukić, koja je preminula u februaru ove godine.
,,Drago mi je što smo se okupili da proslavimo 50 godina mature. Odazvao se prilično veliki broj i to me baš raduje. Nažalost, razrednica i nekoliko naših školskih drugova više nisu među živima, ali ih nismo zaboravili i, prije nego što odemo na večeru i druženje, otići ćemo u crkvu da im prislužimo svijeće. Za nas koji smo večeras ovdje mogu reći da smo srećni, jer 50 godina mature nije malo, lijepe su to godine, a kada nas vidim ovako zajedno mogu reći da je pola vijeka začas prošlo“, kaže Kovačević.

U njegovom razredu je bilo 12 djevojaka i osam mladića. Ističe da su se lijepo slagali i da je to bilo pravo drugarstvo. Sjećajajući se maturske večeri, kaže da je sve bilo slično današnjim proslavama.
,,Bili su to lijepi dani. Mladost, svi za jednog-jedan za sve. Pred maturu smo svi bili uzbuđeni, radovali smo se. Došli smo svi sređeni, momci u odijelima, djevojke u haljinama, svi su bili mladi i lijepi, a zabava je bila na Bardači. Rado se sjećamo srednjoškolsog doba, mature i rado se okupljamo svakih pet godina, a dočekali smo i ovih 50 godina“, rekao je Kovačević i dodao da su imali sreće i sa razrednicom Gordanom koja je bila dobar profesor, dobar čovjek.

Vida Lopar Romštak, rodom je iz Karjzovaca. Osnovnu školu je završia u Kukuljama, a srednju trgovačku u Srpcu. Životni put ju je odveo u Sloveniju, ali se svaki put rado odazove na godišnjicu mature.
,,Za mene ova 50.godišnjica zaista znači mnogo. Volim ova naša okupljanja, jer na njima sretnem svoje prijatelje sa kojima sam provela najljepše dane mladosti. Svima bih poručila da ne propuštaju ovakva druženja, jer je ovo predivno i prava prilika da ponovo budemo zajedno sa svojim školskim drugovima na jednom mjestu“, rekla je Vida.

Nakon okupljanja ispred škole, u učionici je održan čas na kojem je svako od njih rekao ponešto o sebi sa osvrtom na proteklih 50 godina, a sa njima je bio suprug preminule profesorice, penzionisani profesor matematike Zdravko Đukić.

Pedeset godina mature proslavili su i nekadašnji učenici metalske škole – Škole sa praktičnom obukom, čiji je razredni straješina bio Proko Dragosavljević.

Dušan Dragosavljević, jedan od nekadašnjih maturanata, kaže da je po završetku srednje škole završio fakultet i magistrirao. Promijenio je neoliko radnih mjesta, a život i karijeru je gradio u Staroj Pazovi, gdje i danas živi sa porodicom i radi u njihovoj porodičnoj firmi. Iako je davno otišao iz rodnog Srpca, kaže da ga svaki susret sa drugovima iz mladosti neopisivo raduje.
,,U našem razredu su bila 32 učenika, od kojih šest više nije među živima. Bili smo baš složan razred, među nama je bilo stvoreno pravo, iskreno prijateljstvo. Bili smo u siromaštu, ali smo se toliko voljeli i poštovali. Kad god je za nekoga trebalo nešto učiniti, bili smo tu jedan za drugog, a takav smo odnos imali i sa našim razrednikom. Sakupljali smo novac koj je koliko mogao i kupovali drugu ono što mu je trebalo ili plaćali izlet onima koji nisu bili u mogućnosti da sami plate. Nikada nismo dozvoljavali da nekog našeg druga neko dira i tu smo uvijek jedan drugom bili podrška. Sve u svemu, jedan nezaboravan period života“,rekao je Dragosavljević i dodao da je zadovoljan brojem onih koji su se odazvali.

Večera i nastavak druženja organizovani su u motelu ,,Hrast“.