Radojica Vidović dobitnik Vitaminkinog zlatnika za 2023. godinu

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske, Radojica Vidović, dobitnik je Vitaminkinog zlatnika za 2023. godinu a ovo priznanje čuvene banjalučke kompanije uručeno mu je na svečanoj akademiji koja je održana u utorak, 17. oktobra u Banskom dvoru u Banjaluci.

Vidović je nagrađen jer pune 24 godine obezbjeđuje Vitaminci, kao jednoj od najpoznatijih kompanija za proizvodnju voća i povrća u regionu, sigurne količine proizvedenog povrća, koje uzgaja na svojoj parceli u Kukuljama.

Zajedno sa članovima porodice, Vidović u svom poljoprivrednom gazdinstvu obrađuje oko 35 hektara zemljišta od čega na četiri hektara uzgaja povrće a na preostalom zemljištu sije ratarske kulture, najvećim dijelom kukuruz, ali i pšenicu.

Kao kooperant, banjalučkoj Vitaminci godišnje isporučuje oko 200 tona povrća, najviše kupusa i plavog patlidžana, a u svom gazdinstvu uzgaja i krompir i sadi cveklu i luk.

Baveći se zemljoradnjom, primjenjuje sve potrebne agrotehničke mjere.

“Vršim prodaju povrća na veliko i malo, najviše isporučujem Vitaminci a dio ode i u tržne centre i na pijace. Što se tiče ratarskih kultura, dio koristim za vlastite potrebe a ostatak isporučujem kompanijama Golmiks, Rapić i drugim proizvođačima stočne hrane”, istakao je Vidović.

Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo, koristi subvencije Vlade Republike Srpske i Opštine Srbac. Izvršio je nabavku sistema za navodnjavanje sa pratećom opremom u ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji a obnovio je i modernizovao priključnu i pogonsku mehanizaciju za blagovremeno i uspješno obrađivanje zemljišta.

“Uspio sam uz pomoć podsticaja nabaviti dva nova traktora za kvalitetniju obradu parcela. Veoma mi znači i što su u skladu sa republičkim pravilnikom povećani podsticaji po kilogramu proizvedenog i prodatog povrća, koji sada iznose 40 feninga jer bez pomoći Vlade Republike Srpske nama poljoprivrednicima je teško funkcionisati”, naglasio je Vidović.

Cijela njegova porodica aktivno se bavi poljoprivredom a povremeno angažuje i značajan broj sezonskih radnika.

Pored zemljoradnje, Vidović je aktivan i na društvenom planu, učesnik je brojnih humanitarnih akcija i dugogodišnji aktivista u selu koji je u više navrata obavljao dužnost predsjednika Savjeta mjesne zajednice Kukulje.

Angažovan je na izgradnji i obnovi infrastrukture, najviše puteva i društvenog doma u selu, a angažovao se kod resornih ministarstava i na rekonstrukciji područne škole i školskog igrališta.

Dugogodišnji je sportski radnik i sekretar Fudbalskog kluba “Mladi Krajišnik” iz Kukulja, koji je stabilan član Područne lige Gradiška, a aktivno je doprinio obnovi sportske infrastrukture kluba.

Već godinama je i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Đerdan” iz Kukulja sa kojim je učestvovao na brojnim folklornim manifestacijama u zemlji i regionu.

Obavljao je dužnost odbornika Skupštine opštine Srbac a od prošle godine vrši poslaničku dužnost u Narodnoj skupštini Republike Srpske.