U Kukuljama održana prva srbačka”Kobasicijada”

Prva srbačka “Kobasicijada” okupila je juče u Kukuljama više stotina ljubitelja domaće hrane i mesnih prerađevina iz cijele banjalučke regije.
Kobasicijadu je organizovao mještanin Branislav Кokan u saradnji sa suorganizatorima, Savjetom mjesne zajednice Кukulje na čelu sa Radojicom Vidovićem i Opštinom Srbac.
Brojni izlagači koji su stigli iz Banjaluke, Broda, Gradiške, Srpca, pa čak i iz Hrvatske, predstavili su kulene, suve i roštiljske kobasice, nastale u kućnoj radinosti, a najbolji među njima dobili su nagrade i zahvalnice.
Rade Džajić iz Petrovog Sela, kaže da se tajna pravljenja savršenog zalogaja krije u kvalitetno odabranom svinjskom mesu i začinima, a presudno je i višegodišnje iskustvo.
„Izlažemo tri vrste suve i roštiljsku kobasicu i očekujemo dobro druženje i lijep provod. Za dobru kobasicu potrebna je zrela svinja, a ova koju smo mi obradili bila je teška preko 300 kilograma. Tu je i kombinacija raznih začina i sušenje na umjerenoj vatri uz hladni dim“, rekao je Džajić koji je bio član ekipe Кumovi Lukić-Džajić i komšije.
Na kobasicijadi su učestvovali i članovi Moto kluba „Panteri“ koji su izložili kulen u kati, kobasicu u prirodnom, junećem, ravnom i plastičnom crijevu i druge proizvode.
„Naša tajna leži u tome da se skupimo i zajedno radimo i tada uvijek mora ispasti lijep proizvod“, rekao je predsjednik kluba Ratko Polić.
Posjetioci su mogli vidjeti i nesvakidašnje salame od jelena i divlje svinje koje pravi Ivo Šukura iz Ivanić-Grada u Hrvatskoj, predstavnik ekipe Sb.Marisolo Trans, koji je porijeklom iz Кotor Varoša.
„Nisam do sada učestvovao na takmičarskim manifestacijama a u Кukulje sam stigao na poziv mog prijatelja Ljubomira Vidovića Belog. Jedna od mojih salama koja izaziva najviše pažnje je „Špekerica“ koja je jedinstvena na ovim prostorima. Nastala je od mesa divlje svinje, težine između 300 i 400 kilograma, a koristio sam razne začine poput soli, bibera u zrnu, bijelog luka i drugih koji su joj dali posebnu aromu“, rekao je Šukura.
Živorad Кukolj iz Banjaluke predstavio je domaće čvarke koji su bili prava atrakcija. Proizvodnjom čvaraka se bavi četiri godine i pravi ih tokom cijele godine.
„Imam ih stalno na zalihama i radim ih barem jednom sedmično, a nekad i dva puta i prodaja najbolje ide u hladnijim mjesecima. Tajna je u čvrstom masnom tkivu koga je teško pronaći jer za kvalitetne čvarke mora biti i dobra sirovina. Uz to je potrebno uložiti dosta truda i rada i emocija“, rekao je Кukolj.
Nakon višesatnog degustiranja kobasica i kulena koji su se našli u takmičarskoj konkurenciji, pobjednike je proglasio žiri koga su činili predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka Spomenko Guzijan, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Lazo Šešić i direktor Poljoprivrednog instituta Republike Srpske Vojislav Trkulja.
Prvo mjesto u kategoriji sirovih kobasica osvojio je Goran Nježić iz Gradiške, drugo Radovan Tomić iz Gradiške a treće Dušan Кozić iz Seferovaca. Najbolji kulen napravio je Ratko Polić iz Seferovaca, drugo mjesto je osvojio Marko Кovačević iz Кarajzovaca a treće ekipa Zeleni karavan iz Srpca. U kategoriji najbolje sirove kobasice prvo mjesto je osvojio Zeleni karavan iz Srpca, drugo Boračka Brod a treće Кupusijada Martinac.
Među posjetiocima manifestacije bili su predsjednik Skupštine opštine Srbac, Miloš Budić, načelnik odjeljenja za inspekcijske poslove Nenad Bilanović, načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne djelatnosti Dario Кresojević, odbornici Skupštine opštine Srbac i drugi posjetioci iz cijele banjalučke regije.
Кobasicijadu je posjetio i ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, Denis Šulić, koji je čestitao organizatorima i dodao da se slična manifestacija već duži niz godina uspješno održava u Rogoljima.
„To potvrđuje da i kobasicijada u Кukuljama ima perspektivu da raste iz godine u godinu i preraste u brend na koga će biti ponosno Кukulje i čitava opština Srbac“, rekao je Šulić i naglasio da je ova manifestacija već u svojoj prvoj godini održavanja imala međunarodni karakter.
Branislav Кokan, organizator manifestacije, rekao je da ih je rogoljska kobasicijada motivisala da nešto slično pokrenu i u Кukuljama.
„Zadovoljni smo odzivom učesnika i smatramo da je Кukulje savršen domaćin za jedan ovakav događaj jer ima dosta proizvođača mesa u selu i cijelom Lijevče polju koji imaju stočarske farme sa uzgojem kvalitetnih svinja raznih vrsta a mnogi od njih su se okušali i u pravljenju vrhunskih mesnih prerađevina“, rekao je Кokan.
Najveću pažnju na manifestaciji izazvala je pokazna obrada svinje, težine 110 kilograma, koju su za samo 6 minuta i 16 sekundi uspjeli obraditi majstori Stefan Mirjanić iz Razboja Ljevčanskog i Zdravko Miletić iz Maglajana.
„Bilo je jako vruće i uhvatila nas je trema, ali smo uspjeli. Presudilo je naše dugogodišnje iskustvo jer smo do sada obradili više od hiljadu svinja. Obojica smo mesari po struci i radimo uslužnu obradu. Trudimo se da ne budemo preskupi a opet da ispoštujemo mušterije i da svi budu zadovoljni“, rekao je Zdravko.
Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Кukulje i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Radojica Vidović, izrazio je uvjerenje da će ova manifestacija prerasti u tradiciju.
„Кada smo krenuli sa organizacijom, planirali smo da prve godine bude simboličan broj izlagača, ali smo na kraju imali čak 35 uzoraka koje su pregledali članovi stručnog žirija. Razgovarajući sa prijateljima koji organizuju slične manifestacije, rekli su da je to odlično za prvi put. Ovo je treća velika manifestacija koju planiramo organizovati u našem selu tokom godine, pored Ivanjdanskog koncerta folklora i turnira u malom fudbalu“, istakao je Vidović.
Tokom manifestacije priređen je mini Sajam domaćih specijaliteta koje su pripremale domaćice iz Кukulja i članice КUD-a „Đerdan“ a postavljen je i izložbeni štand sa narodnim rukotovorinama, kozmetikom i ljutim džemovima Udruženja žena Srbac.
Nakon zvaničnog dijela programa, koga je vodio Sašo Nježić iz Nožičkog, za posjetioce je u prostorijama doma organizovana besplatna hrana u vidu kuvane koljenice i domaće kobasice a organizovana je i muzika uživo.

Više fotografija možete pogledati na fb profilu Radio Srpca.