Ruska delegacija iz Tambova u posjeti Srpcu: U planu kulturna saradnja i bratimljenje

Saradnja Tambovskog tehničkog državnog Univerziteta iz Rusije sa opštinama i gradovima u Republici Srpskoj odvijaće se u oblasti nauke, obrazovanja i kulture a Srbac će biti među lokalnim zajednicama koje će imati priliku da unaprijede kulturnu saradnju sa Rusijom i potpišu sporazum o bratimljenju sa jednom od opština iz Tambovske oblasti.

Ovo je rezultat sastanka načelnika opštine Srbac, Mlađana Dragosavljevića sa delegacijom Tambovskog univerziteta koju su činili rektor Tambovskog tehničkog državnog univerziteta, Mihail Nikolajevič Krasnjanski i prorektor za međunarodne poslove Elena Sergejevna Miščenko.

Sastanku je prisustvovao i Branko Savanović, direktor Narodne biblioteke Srbac i rukovodilac Centra za izučavanje ruskog jezika, kulture i običaja u Srpcu koji je bio organizator posjete ruske delegacije Republici Srpskoj.

Prije dolaska u Srbac, predstavnici Tambovskog univerziteta posjetili su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Saobraćajni fakultet u Doboju, Rektorat Univerziteta i Akademiju nauka i umjetnosti u Banjaluci i grad Derventa gdje su prisustvovali prijemu kod gradonačelnika.

Krasnjanski rekao je da je saradnja koja postoji između Ruske Federacije i Republike Srpske bila i do sada na dobrom nivou a biće dodatno unaprijeđena u narednom periodu.

„Tambovski Univerzitet će sarađivati sa Univerzitetima u Srpskoj u oblastima nauke i obrazovanja a saradnju u kulturnoj oblasti ostvarićemo sa opštinama Derventa i Srbac koje će potpisati sporazume o bratimljenju sa ruskim opštinama“, rekao je Krasnjanski.

On dodaje da su na njega veliki utisak ostavili centri u kojima se izučava ruski jezik, običaji, tradicija i kultura, poput ovog u Srpcu i dodaje da će nastojati da im pruže pomoć da se i dalje razvijaju.

Direktor Narodne biblioteke Srbac, Branko Savanović, podsjetio je da je Centar u Srpcu, kao nosilac svih aktivnosti, imao veliku ulogu u posjeti ruske degelacije i dodao da su u planu brojni vidovi saradnje, koji su i do sada bili veoma uspješni.

„Imamo svakodnevne kontakte sa Univerzitetom iz Tambova i brojnim prijateljima iz Moskve sa kojima ćemo razvijati naš Centar. Od početka ove godine imali smo više aktivnosti, poput konferencija putem video linka, a jedno zanimljivo onlajn predavanje, na temu robotike u zatvorenim prostorima, održao je jedan od profesora sa ovog Univerziteta. Dobili smo podršku za naš Centar u Srpcu čiji će rad u narednom periodu dosta zavisiti od materijalnih sredstava sa kojima budemo raspolagali“, istakao je Savanović.

Prema njegovim riječima, trenutno imaju nešto više od hiljadu knjiga na ruskom jeziku a očekuje se i nova pošiljka iz Rusije.

„U Moskvi čeka velika pošiljka knjiga koja do sada nije mogla stići zbog svih dešavanja u proteklom periodu na koja nismo mogli uticati. Knjige trebaju biti isporučene posredstvom Ruske humanitarne misije za Balkan i od svih 13 centara za izučavanje ruskog jezika, koji djeluju u regionu, centar u Srpcu je najveći“, rekao je Savanović.

On dodaje da je u planu da se opština Srbac u narednom periodu pobratimi sa gradom Moršansk iz Tambovske oblasti koji broji oko 40 hiljada stanovnika i koji je dobio status grada još u 18. vijeku, iako su naseobine na ovom području postojale još u 16. vijeku.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da je naša lokalna zajednica počašćena dolaskom ruske delegacije i dodaje da se raduje budućoj saradnji koja će se odvijati u više oblasti.

„Razgovarali smo o mnogim temama, od privrede, nauke i kulture i uvidjeli da postoji čitav niz dodirnih tačaka sa ovom ruskom oblasti. Vjerujem da će saradnja biti uspješna i da će Centar koji djeluje u Srpcu nastaviti dobijati njihovu podršku“, rekao je načelnik Dragosavljević.

U sklopu posjete održano je i kraće predavanje o rusko-srpskim odnosima, u renoviranoj čitaonici srbačke biblioteke, koje su održali Milica Kandić i Svetislav Savanović.

Kandićeva je govorila o uspostavljanju srpsko-ruskih odnosa u srednjem vijeku i srpskoj plemkinji Ani Jakšić i njenom uticaju na ruskog cara Ivana Groznog, čuvenog ruskog vladara koga je odgajala i vaspitavala.

„Te veze su doprinijele da svetosavlje stigne i do Kremlja o čemu svjedoči postojanost crkve Svetog Arhangela Mihaila i freske koje su i danas prisutne a na njima se nalaze likovi srpskih svetitelja Svetog Simeona i Svetog Save i slika kneza Lazara Hrebeljanovića“, rekla je Kandić.

Svetislav Savanović, koji je od 13. do 16. decembra učestvovao na Rusko-balkanskom forumu mladih u Rjazanju, pričao je o periodu krajem Drugog svjetskog rata, raspadu Sovjetskog saveza i uspostavljanju unipolarnog svijeta.

„Izdvojio bih jednu od priča iz 1994. godine kada su pripadnici Vojske Republike Srpske poslali uniforme u Rusiju koje su obukli ruski vojnici i slikali se pored sistema S-300, zbog čega je NATO na određen period odložio bombardovanje na položaje Vojske Republike Srpske“, rekao je Savanović.

Tokom prijema su razmijenjeni pokloni, a između ostalog, biblioteka i ruski centar u Srpcu dobili su vrijednu monografiju o Kremlju, dok je gostima iz Rusije uručena najnovija monografija o opštini Srbac. U znak zahvalnosti za podršku radu Centra i drugim aktivnostima, direktor srbačke biblioteke uručio je zahvalnicu rektoru Tambovskog univerziteta.