Druženje folkloraša iz Razaboja Ljevčanskog I Prijedora povodom Vaskrsa

Narod Lijevča polja od davnina je proslavljao Vaskrs u duhu tradicije, a ovom prazniku su se najviše radovala djeca zbog bojenja i kucanja jajima i drugih običaja.

Tako je bilo i na ovaj Vaskršnji ponedjeljak kada je Ansambl narodnih igara „Lijevče“ iz Razboja LJevčanskog organizovao prelijepo druženje uz brojne sadržaje, čuvajući na taj način sjećanje na prošla vremena.

NJihovi gosti bili su članovi izvođačkog i pripremnog ansambla Udruženja za očuvanje tradicije iz Prijedora, koji su sa našim folklorašima učestvovali u takmičenjima u tradicionalnim sportskim disciplinama, kao što su trčanje u vreći, nošenje jajeta u kašici, navlačenje konopca i vožnja fijakerom, a organizovana je tucijada vaskršnjim jajima, uz biranje najljepšeg jajeta.Predsjednik ANI “Lijevče”, Jordan Kuvalja, kaže da je cjelodnevna manifestacija protekla uz igru i pjesmu i poštovanje pravoslavnih običaja. “Obišli smo hram Preobraženja Gospodnjeg i staru crkvu u Razboju koja je izgrađena 1896. godine. Posjetili smo i naš dom u Razboju LJevčanskom, Drvnu industriju “Zrnić” i farmu konja Voje Jokića, a djeca su se naročito obradovala vožnji fijakera Miloša Jokića. Prijedorski mališani su bili počašćeni od naših domaćina kojima se iskreno zahvaljujemo na gostoprimstvu”, rekao je Kuvalja i dodao da je druženje organizovano na sportskim terenima u školskom dvorištu.

Direktor Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor, Željko Šormaz, rekao je da iz Razboja nose samo lijepe utiske.

“Bio je ovo odličan dan za naših 50 mališana koji su imali šta vidjeti i uživati u lijepom druženju. Upućujem sve pohvale ansamblu Lijevče i nastavićemo našu saradnju narednim druženjem na Mrakovici”, rekao je Šormaz.