Održana sjednica Opštinskog odbora SPKD ,,Prosvjeta“ Srbac

Na sjednici Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva ,,Prosvjeta“ Srbac, koja je održana juče u zgradi Opštine Srbac, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu za prošlu godinu, Program rada za 2021.godinu i prijedog da, u ime opštine Srbac, Miloš Milinčić bude član Organizacionog odbora manifestacije Književni susreti na Kozari.

Sjednicom je predsjedavala profesorica srpskog jezika i književnosti u penziji Gordana Đukić, a izvještaj o radu srbačke Prosvjete u prošloj godini podnio je sekretar Ranko Šarić.

Predsjednica Prosvjete Gordana Đukić kaže da su neki planovi u prošloj godini izostali zbog pandemije virusa korona, ali da im godina, ukupno gledano, bila uspješna, posebno zbog toga što je iz štampe izašla knjiga Monografski zapisi o Srpcu, čime je okončan obiman i zahtjevan posao. Pored toga, radilo se na knjigama, od kojih je knjiga Gordane Đukić ugledala svjetlost dana, a preostale tri, čiji su autori Branka Sančanin, Žarko Šarić i Miloš Milinčić, trebalo bi da budu objavljene u ovoj godini. Zbog mjera koje su na snazi u cilju sprečavanja širenja virusa korona, još uvijek nije poznato kada će biti održane promocije koje su bile zakazane u prošloj godini.

,,Kada su u pitanju planovi za ovu godinu, nadamo se da će uslovi rada biti bolji i da ćemo moći realizovati palnirane aktivnosti. U planu je da bistu poznatog glumca Uglješe Kojadinovića prenesmo na mjesto koje zaslužuje i da trg ili neka od ustanova dobije njegovo ime. Želja nam je bila da Srbac dobije svoj muzej, ali smo odlučili da eksponate izložimo u muzeju manastira Osovica“, kaže Gordana Đukić.

Na sjednici je istaknuta potreba za novim računarom i pokretanjem internet stranice, kako bi javnosti bile dostupnije informacije o radu Prosvjete u Srpcu.